Još je samo pet dana do prelaska s kune na euro. Idući ponedjeljak, 2. siječnja 2023., bit će prvi radni dan u kojem ćemo upotrebljavati novu valutu. Kunama će se moći plaćati do 14. siječnja. Nakon toga će se moći samo zamijeniti za eure.

U novogodišnjoj noći očekuju se kratkotrajni problemi pri upotrebi bankomata i EFT POS uređaja odnosno kartica pa je preporuka da građani pripreme nešto gotovine ako im ustreba.

“Što se tiče samog prelaska, dakle u novogodišnjoj noći, u nekom kratkom razdoblju  kreditne kartice neće raditi, u nekom malo dužem razdoblju neće u funkciji biti debitne kartice. Govorim o satima, ne o danima. Bilo bi dobro da se oni koji planiraju nekakve transakcije tijekom opskrbe unaprijed određenom količinom gotovine”, poručila je u Dnevniku HTV-a  direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko.

“Online bankarstvo, platni promet, će se tijekom 1. siječnja dovoditi u funkciju. Dakle, neće funkcionirati odmah, ali 2. siječnja trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama. Ovisno od banke do banke, to će se provesti brže ili sporije. Bankomati se postupno gase kako bi se pripremili za euro. Krajem godine od 4000 bankomata koliko ih ima ukupno, 1300 bi ih trebalo biti aktivno i izdavati kune. S 1. siječnjem trebalo bi biti aktivno 2700 bankomata koji će izdavati eure”, dodala je Perko.

U prijelaznom razdoblju, od 15. prosinca do 15. siječnja, građani mogu debitnim karticama  podići gotovinu na bilo kojem bankomatu bez naknade.