Danas ćemo saznati tečaj konverzije kune u euro

Nakon što se utvrdi tečaj konverzije, Hrvatska će aktivirati određene odredbe Zakona o euru te krenuti s dobrovoljnim, a od 5. rujna i obveznim dvojnim iskazivanjem cijena

180
[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

Na sastanku Vijeća za financije i gospodarstvo Europske unije ministri će razmotriti financijski i gospodarski učinak ruske agresije na Ukrajinu, kao i gospodarski oporavak Unije. Na sastanku će se donijeti i konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu, tako da će naša zemlja 1. siječnja iduće godine postati dvadeseta članica eurozone.

>>Dobili smo fiksni tečaj konverzije kune za euro

“Danas je veliki dan za Hrvatsku. Jučer na sastanku eurozone dobili smo snažnu podršku i preporuku prema Vijeću ministara Ecofin da danas usvoji jednu odluku i dvije uredbe. Danas ćemo doznati i točan tečaj konverzije, tako da ćemo moći aktivirati određene odredbe našeg Zakona o euru te krenuti s dobrovoljnim, a od 5. rujna i obveznim dvojnim iskazivanjem cijena”, rekao je uoči sastanka za Hrvatski radio ministar financija Zdravko Marić, kojem je ovo vjerojatno  posljednji put da nastupa u toj ulozi.

Prilikom ulaska u Europski tečajni mehanizam II utvrđen je središnji paritet između kune i eura koji iznosi 7,53450 kuna za euro. Središnji paritet odgovara tržišnom tečaju u trenutku donošenja odluke, a standardna fluktuacije iznosi 15 posto u pozitivnom ili negativnom smjeru. To znači da se tečaj može kretati u rasponu od 6,40433 do 8,66467 kuna za euro.

“Za ovu godinu nema naznaka da bi trebalo doći do dodatnog usporavanja gospodarskih aktivnosti, ali treba gledati dalje od toga. U ovim okolnostima inflacija sigurno jako nagriza životni standard i utječe na pojedine gospodarske tokove, međutim uza sve to treba održati zaposlenost, treba održati gospodarsku aktivnost… Svi skupa moramo balansirati s našim mjerama kako se ne bi ugrozio gospodarski rast”, poručio je ministar Marić.

>>Hrvatska u predvorju eurozone – paritetni tečaj 7,53450 kuna za euro