Aladrović: Za pomoć poduzetnicima u prvom kvartalu 2,5 mlrd kuna

Kroz sljedećih mjesec dana trebale bi se definirati mjere pomoći poduzetnicima za prvi kvartal, najavio je ministar rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostujući u Dnevniku Nove TV

35
pomoć poduzetnicima
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u nedjelju da su u proračunu za iduću godinu planirana sredstva za  pomoć poduzetnicima  pogođenima koronakrizom. Za početak godine na raspolaganju je oko 2,5 milijarde kuna.

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar je rekao kako su svjesni da epidemiološka situacija nije najpovoljnija pa su isplanirali određena sredstava za sljedeću godinu s obzirom na to da su trenutne mjere za skraćenje radnog vremena i očuvanje radnih mjesta propisane do 31. prosinca.

Najavio je da će Vlada kroz sljedećih mjesec definirati mjere za pomoć poduzetnicima u prvom kvartalu. “Trenutno ono s čime raspolažemo je oko 2,5 milijarde”, rekao je ministar. Dodao je da se to odnosi na prvi kvartal ili prva četiri mjeseca za koja očekuju da će biti teža nego što je Vlada predvidjela u prethodnim projekcijama. Ta su sredstva predviđena u prijedlogu proračuna za iduću godinu, a na raspolaganju su i sredstva Europske unije, istaknuo je Aladrović.

Ministar ne strahuje da će Hrvatska u iduću godinu ući s velikim brojem nezaposlenih. Rekao je kako su se posljednjih mjeseci često najavljivale turbulencije na tržištu rada, ali  podaci kojima raspolaže Vlada govore da se to nije dogodilo. Trenutno je zaposleno pet tisuća ljudi više u odnosu na razdoblju prije krize, dok broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na vrhunac početkom koronakrize.

“Bez obzira na to što su brojni analitičari nagovještavali, očekivali i predviđali kolaps tržišta rada, to se nije dogodio”, zaključio je ministar Josip Aladrović.