Electrocoin među 10 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u regiji

U 21. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe na ljestvici u glavnoj kategoriji su Electrocoin, Bazzar.hr, Agrivi, Include i Eco Mobile, dok je tvrtka Speck zauzela treće mjesto među Zvijezdama u usponu

89
Electrocoin Deloitte

Na ovogodišnjem 21. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe sudjelovale su tvrtke iz 18 zemalja. U glavnoj kategoriji natječaja (Technology Fast 50) među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki ove godine plasirale su se po prvi put 42 tvrtke. Među njima je 8 tvrtki koje su prošle godine bile među Zvijezdama u usponu (Rising Stars – posebna kategorija za brzorastuće tvrtke koje još nisu dovoljno zrele da bi bile uvrštene u glavnu kategoriju Fast 50).

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno šest tvrtki, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji zvijezda u usponu. Među deset najboljih u glavnoj kategoriji je pet poljskih, tri češke te po jedna hrvatska i slovačka tvrtka.

Najbolji je poljski Packhelp

Najbrže rastuća tehnološka tvrtka u regiji je prema Deloitteovoj ljestvici poljski Packhelp koji je u četverogodišnjem razdoblju od 2016. do 2019. ostvario prosječnu stopu rasta od 9077 posto. Packhelp je razvio rješenje koje tvrtkama svih veličina omogućuje pristup prilagođenoj personaliziranoj ambalaži s minimalnim utjecajem na okoliš.

Drugi na ljestvici je DoDo iz Češke, sa stopom rasta od 8427 posto. DoDoova tehnologija dostavne službe specijalizirana je za rješenja koja optimiziraju dostavu u posljednjoj milji istog dana.

Treće mjesto pripalo je takođwer češkoj tvrtki UlovDomov.cz – prvoj, najvećoj i najopsežnijoj bazi podataka za iznajmljivanje stanova u Češkoj.

Electrocoin predvodi hrvatsku petorku

Hrvatske tvrtke koje su ove godine ušle među 50 najbrže rastućih tvrtki u regiji su  Electrocoin d.o.o. na 6. mjestu s rastom od 2617 posto, Bazzar.hr na 36. mjestu (695%), Agrivi na 39. mjestu (640%), Include na 44. mjestu (549%) te Eco Mobile d.o.o. na 47. mjestu (530%).

Tvrtka Electrocoin prvi put je sudjelovala na Deloitteovom natječaju, a glavna djelatnost im je posredovanje u trgovanju kripto valutama i procesiranje kripto uplata.

>>Nema kriptovaluta bez blockchaina, ni blockchaina bez kriptovaluta

“Electrocoin je osnovan iz hobija, kako bi isprobali nešto novo i kako bismo vidjeli možemo li se zabaviti inovacijama u potpuno novoj industriji kripto valuta. Ispostavilo se da možemo, ne samo inovirati, već i ostvarivati profit, rasti warp brzinom, pogurati kripto u mainstream te započeti revoluciju u industriji plaćanja. I dalje se uspijevamo zabavljati usrećujući naše kupce”, rekao je izvršni direktor Nikola Škorić.

Potrošačka platforma za online kupovinu Bazzar.hr lani je bila najbolje plasirana hrvatska na listi, a Agrivi je lani bio na 50. mjestu.

Solinska tvrtka Include, koja se bavi razvojem i proizvodnjom ulične opreme namijenjene pametnim gradovima, a najpoznatiji proizvod su im solarne klupe, pobijedila je 2018. u kategoriji Zvijezde u usponu, a sada je ušla na 44. mjesto u glavnoj kategoriji.

Peta hrvatska tvrtka na glavnoj listi je debitant Eco Mobile. Riječ je o zagrebačkoj tvrtki specijaliziranoj za razvoj, proizvodnju i implementaciju naprednih informacijsko-komunikacijskih rješenja za potporu procesima u gospodarenju otpadom.

Na ovogodišnjoj se ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze tvrtke iz devet zemalja Srednje Europe i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 21 iz Češke, 15 iz Poljske, 5 iz Hrvatske, 3 iz Bugarske, 2 iz Slovačke i po jedna iz Estonije, Kosova, Latvije i Litve.

Speck treći među Zvijezdama u usponu

Na visokom trećem mjestu u kategoriji Zvijezda u usponu, na trećem mjestu s rastom od 1076 posto rasta je Speck, tvrtka koja se bavi dizajnom i razvojem vrhunskog softwarea i inovativnih aplikacija za globalne klijente.

“Posjedovanje svestranog tima stručnjaka u Speck timu omogućuje nam prevođenje poslovnih vrijednosti u digitalne proizvode vođene tehnologijom koje ljudi vole koristiti. Pokrenuo sam Speck s vizijom da stvorim jedinstvenu platformu znanja i stručnosti na kojoj svaki član tima može učiti, rasti i profesionalno napredovati. Nakon tri godine rada u timu s više od 40 stručnjaka i stvaranja rješenja za globalne klijente svjetskog utjecaja na Fintech, EdTech i MarTech, ponosan sam što mogu reći da timski rad uistinu čini san”, rekao je izvršni direktor i osnivač tvrtke Speck Tomislav Tenodi.

U kategoriji Zvijezde u usponu natječu se tvrtke stare tri godine koje ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje na ljestvicu pedeset najbrže rastućih. Ove godine prva dva mjesta zauzele su češke tvrtke. Prvi je FTMO (FF Trader s.r.o.) s prosječnom stopom rasta od 2356 posto, a na drugom GreyCortex s.r.o. s rastom od 2030 posto.

Deloitte je ove godine uveo novu kategoriju Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Star) u kojoj su predstavljene po tri tvrtke iz svake od 18 zemalja regije. Riječ je o tvrtkama koje “uspješno povezuju izvrsne proizvode ili usluge s pozitivnim učinkom na barem jedno od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovaciju, okoliš i raznolikost”. Iz Hrvatske su ove godine odabrane tvrtke Rimac automobili, Infinum i Infobip.

>>Znate li koje su najbrže rastuće tehnološke tvrtke u regiji?

>>Pet hrvatskih tvrtki u 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki EMEA regije

>>Saznajte koje su najbrže rastuće tehnološke tvrtke u regiji