Bill Gates o razlikama između Elona Muska i Stevea Jobsa

Elon je više praktični inženjer, a Steve je bio dizajnerski i marketinški genij, baš kao što je bio genijalan u izboru suradnika, smatra Gates

1354
Bill Gates

Suosnivač Microsofta Bill Gates imao je priliku upoznati i surađivati s tehnološkim velikanima među kojima je bio i pokojni suosnivač Applea Steve Jobs. U intervjuu za Bloomberg Gatesa su pitali može li se Elon Musk zbog tehnološkog napretka njegovih tvrtki Tesla i Space X u razvoju električnih automobila i svemirskih brodova za višekratnu upotrebu smatrati “novim Steveom Jobsom”.

“Ako osobno poznajete ljude, takvo grubo pojednostavljivanje čini se čudnim”, rekao je Gates Bloombergu u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Nekoliko je ključnih razlika u Muskovu i Jobsovu pristupu, smatra Gates.

Inženjer Musk i čarobnjak Jobs

“Elon je više praktični inženjer. Steve je bio dizajnerski i marketinški genij, baš kao što je bio genijalan u izboru suradnika”, tumači Gates. “Ne biste mogli ući u sobu i zamijeniti jednog s drugim.”

I doista, Musk često govori o svom zahtjevnom rasporedu i praktičnom pristupu. Na primjer, prilikom predstavljanja financijskih rezultata Tesle u studenom 2017. Musk je rekao da je sate i sate provodio u tvornici, Spavao je na podu i preskakao tuširanje kako bi planovi vezani uz model Tesla 3 bili ispunjeni u roku.

“Ja sam takav, u tom sam ritmu. Pokušavam osobno riješiti probleme kad god I gdje god to mogu”, rekao tada Musk. “Radimo sedam dana u tjednu kako bismo uspjeli. Osobno sam bio na proizvodnoj liniji u dva sata ujutro u nedjelju kako bih pomogao riješiti problem u kalibraciji robota. Dakle, radim sve što mogu.”

A Jobs je “bio čarobnjak u motiviranju ljudi… Vidio sam ga kako izvodi svoje čarolije, a zatim bih gledao ljude koji su bili opčinjeni njima”, rekao je Gates voditelju podcasta Daxu Shepardu 20. kolovoza.

Sadašnji izvršni direktor Applea Tim Cook ispričao je jednom prilikom kako ga je Jobs uvjerio da se pridruži Appleu kada su se susreli 1998. godine. U početku je Cook bio neodlučan, ali „način na koji je [Jobs] razgovarao i kemija koja je nastala između nas učinili su da smo u sobi ostali samo on i ja”, ispričao je u intervjuu 2014. godine. “Gledao sam probleme koje je Apple imao i pomislio kako bih mogao dati doprinos u njihovu rješavanju. A raditi s Jobsom je privilegija kakva se pruža jednom u životu. I tako sam odlučio učiniti to.”

Verbalni dvoboji Muska i Gatesa

Gates i Jobs imali su složen odnos koji je prerastao u legendu. Musk i Gates također se razlikuju i skloni su međusobnim čarkama.

U kolovozu je Gates napisao post o električnim vozilima u kojem je rekao da ona “nikada neće biti praktična zamjena” za kamione i šlepere. Musk mu je odgovorio na Twitteru da nema pojma o električnim kamionima.

U intervjuu Bloombergu Gates je pak rekao da je Muskov električni automobil “ogroman doprinos borbi protiv klimatskih promjena”, da Tesla to “čini kvalitetno” te da će druge automobilske kompanije, potaknute Teslinim uspjehom, pratiti taj put.

Gates je također kritizirao Muska nakon što je u travnju rekao da je odluka kalifornijskih vlasti da ljudi zbog pandemije ostanu kod kuće “fašistička”.

“Elonova izjava nastavak je niza neprimjerenih komentara. On ne zna mnogo o cjepivima. Proizvodi sjajne električne automobile, a njegove rakete funkcioniraju jako dobro. Dakle, može si dopustiti da govori takve stvari. Ali nadam se da neće zbunjivati komentirajući stvari o kojima ne zna dovoljno”, rekao je Gates za CNBC u srpnju.

Naravno, i Gatesova vlastita reputacija s vremenom se mijenjala. U ranim Microsoftovim danima bio poznat po postavljanju visokih standarda za tvrtku i vrlo zahtjevan prem svom timu. “Sigurno nisam bio omiljen dok sam vodio Microsoft”, rekao je u Shepardovom podcastu.