Do 29. rujna otvorene su prijave za Startup inkubator Rijeka

Prijaviti se mogu sve fizičke osobe, bez obzira na dob, samostalno ili u timu, koje žele krenuti u razvijanje svoje poduzetničke ideje. Ova 13. generacija Startup inkubatora s radom će započeti 13. listopada, a program traje do kraja svibnja 2022.

14
Direktor Regionalne razvojne agencije Porin Dario Zorić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i najbolji u 12. generaciji Matija Vidoš

Startup inkubator Rijeka raspisao je javni poziv za 13. generaciju korisnika koji je otvoren do 29. rujna. Prijaviti se mogu sve fizičke osobe, bez obzira na dob, samostalno ili u timu, koje žele krenuti u razvijanje svoje poduzetničke ideje. Ova 13. generacija Startup inkubatora s radom će započeti 13. listopada, a program traje do kraja svibnja 2022. godine. Program Startup inkubatora Rijeka u potpunosti besplatan za korisnike.

Program inkubatora podijeljen je u tri tematska modula: Validacija ideje, Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije te Izlazak na tržište.

Prijave za ulazak u 13. generaciju Startup inkubatora Rijeka dostupne su online, putem e-Prijavnice koja se nalazi na mrežnoj stranici inkubatora.

Inkubator za ljede s idejom koji nemaju registriranu tvrtku ili obrt

Prije zaključenja Javnog poziva, kako bi se pružila podrška potencijalnim korisnicima u sastavljanju prijave i analizi poduzetničkih ideja, u prostoru RiHuba održat će se 16. i 23. rujna dvije radionice pod nazivom “Kako do ideje i prijave za Startup”.

“Za razliku od ostalih inkubatora, program Startup inkubatora Rijeka namijenjen je fizičkim osobama s poslovnom idejom koje nemaju registriranu firmu ili obrt”, rekla je prilikom predstavljanja programa pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić.

Pojasnila je i postupak nakon zaprimanja prijave za sudjelovanje: “Nakon što Javni poziv bude zaključen, sastaje se komisija koja će odraditi usmene razgovore sa svima prijavljenima. Temeljem toga oni će sastaviti prijedlog osoba ili timova odnosno ideja za koje smatraju da bi trebali postati dio nove generacije korisnika Startupa. Svoj prijedlog podnose programskom vijeću koje donosi konačnu odluku”.

Sertić je dodala kako se nada da će ova generacija korisnika, za razliku od one prethodne koju je u tome spriječila pandemija koronavirusa, uživo pratiti predavanja, održavati konzultacije s mentorima i sudjelovati u eventima. Najavila je i kako u budućnosti planiraju u program uvesti i neke novine.

Iduće godine kreću novi moduli

“U planu je sljedeće godine uvesti neke dodatne module u program. Startup light bio bi jedan vremenski kraći i intenzivniji program namijenjen svima onima koji imaju poslovnu ideju i žele otvoriti firmu ili obrt. U planu je također, s obzirom na ostavštinu projekta Europske prijestolnice kulture i veliki kreativni potencijal koji smo njime dobili, razviti i jedan kreativni modul koji bi bio namijenjen pojedincima iz sfere kulturnih i kreativnih industrija.”

Dario Zorić, direktor Regionalne razvojne agencije Porin i jedan od 50 mentora koji rade s korisnicima, naglasio je kako je Startup inkubator uvijek otvoren i za suradnju s novim mentorima te poslao poziv zainteresiranima da se uključe.

“Timovi su s godinama sve bolji, ideje su sve zahtjevnije i sukladno tome se traži i sve jača mentorska podrška. Moram reći i da mi je drago što s vremenom neke od korisnika Startup inkubatora Rijeka vidim i u proizvodnom parku Torpedo i Inkubatoru uslužnih djelatnosti koji djeluju u sklopu Riječke razvojne agencije Porin. Drago mi je da svoje ideje razvijaju i dalje, osnivaju firme i nastavljaju svoje poslovanje kao riječki poduzetnici”, rekao je Zorić

Od veljače inkubator djeluje u prostoru RiHub-a

Od veljače 2021. Startup inkubator djeluje u prostoru RiHub-a, čime su stečeni bolji i kvalitetniji preduvjeti za provedbu i razvoj programa inkubacije, ali i drugih komplementarnih sadržaja. Naime, rastući interes za uslugama inkubatora koji se pokazao kroz posljednje tri generacije korisnika ukazao je na nužnost proširenja prostornih kapaciteta budući da su u stari, u bivšem sjedištu u Ružićevoj ulici, postali nedostatni. To je posebno došlo do izražaja tijekom pandemije, kada se radilo pod epidemiološkim mjerama.

Korisnicima je u okviru RiHuba na raspolaganju ponovno aktiviran co-working prostor, konferencijska dvorana, soba za sastanke, lounge zona i kuhinja.

Startup inkubator Rijeka do sada koristilo 195 timova

Od pokretanja 2013. kroz riječki Startup inkubator prošlo je 195 timova, odnosno 478 korisnika, održano je 1013 individualnih konzultacija te 332 edukacije. Najboljim timovima posljednjih triju generacija pružene su novčane potpore u ukupnom iznosu od 525.000 kuna. Mentorska mreža trenutno broji 50 stručnjaka, inovatora i poduzetnika iz različitih tematskih područja.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović prilikom predstavljanja javnog poziva također je pozvao sve s dobrim idejama da se prijave, a najavio je još jedan natječaj, onaj za prijavu za subvencije Grada Rijeke poduzetnicima. Natječaj će biti raspisan sredinom rujna, a za subvencije je osigurano 2 milijuna kuna. Filipović je poručio da će idućih godina, sukladno proračunskim mogućnostima, nastojati povećati sredstva namijenjena poduzetnicima.

>>Šest savjeta za uspješno pokretanje vlastitog biznisa