Ekonomski fakultet u Rijeci pokrenuo Akademiju za poduzetnice

Program Akademija za poduzetnice Državni ured obrazovanja i kulturnih poslova SAD-a provodi od 2019. i danas se izvodi u stotinjak zemalja - od ove godine i u Hrvatskoj. Program je u cijelosti besplatan za polaznice

20
Akadmija za poduzetnice
Akadmija za poduzetnice

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci uz financijsku podršku veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj pokrenuo je program za poduzetnice u Hrvatskoj i upisao  prvu generaciju polaznica. Akademija za poduzetnice (Academy for Women Entrepreneurs) svečano je otvorena u petak.

Program Akademija za poduzetnice Državni ured obrazovanja i kulturnih poslova SAD-a (U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs) provodi od 2019. i danas se izvodi u stotinjak zemalja – od ove godine i u Hrvatskoj. Cilj programa je obrazovati žene o tome kako pokrenuti ili kako unaprijediti poslovanje te potaknuti njihovo umrežavanje s onima koji im u tome mogu pomoći svojim iskustvom i ekspertizom..

Program jest međunarodni, ali prilagođen je izazovima hrvatskog poduzetničkog okruženja. Polaznice se mentorski, prijateljski i stručno prate kroz šestomjesečno trajanja projekta.

Program je u cijelosti besplatan za polaznice. Sastoji od dvije skupine aktivnosti. Jedna je u potpunosti on-line i čine je predavanja na on-line platformi Dreambuilder. Predavanja su fokusirana u 13 cjelina i svaka je posvećena jednom segmentu rada žena poduzetnica. Predavanja su na engleskom jeziku, stoga je za prijavu nužno poznavanje engleskog jezika.

Druga grupa aktivnosti odgovara specifičnostima hrvatskog okruženja žena poduzetnica. Svaka polaznica u prijavi specificira cilj i opis problema s kojim se suočava u poslovanju. Na temelju prijavljenog, polaznica se povezuje s mentorom/icom koji imaju poduzetničko iskustvo upravo u tom području rada. Tijekom šestomjesečnog trajanja programa, na mjesečnoj bazi, mentor/ica prati polaznicu u savladavanju njezinih prepreka i daje podršku u kritičnim trenutcima. Osim toga, u sklopu programa održavaju se online tematski susreti s uglednim poduzetnicima/ama o temama koje predstavljaju izazove za polaznice.

Mentorski i tematski susreti se odvijaju na hrvatskom jeziku. Završetak programa predviđen je sredinom lipnja 2024. godine, kada će na Ekonomskom fakultetu u Rijeci biti svečano dodijeljeni certifikata za dovršetak programa. Troškovi smještaja polaznica u Rijeci tijekom otvaranja i svečane ceremonije pokriveni su sredstvima dobivenim za provođenje projekta.

Polaznice su poduzetnice koje su formalno ili neformalno započele svoje poslovanje i naišle na prepreke te zastale na svom poduzetničkom putu. Prepreke mogu biti poslovne ili  privatne naravi, ili pak one koje su nastale kao posljedica pandemije uzrokovane COVID-om. Prvenstvo pri upisu imale su poduzetnice koje posluju na području ruralnih ili manje razvijenih dijelova Hrvatske te otoka te polaznice koje posluju u području digitalnih ili zelenih transformacija ili nastoje da im poslovanje ima komponente digitalnog ili zelenog poslovanja. Program je posebno usmjeren i na poduzetnice iz Ukrajine koje su kao izbjeglice smještene u Republici Hrvatskoj te Romkinje koje su započele svoj poduzetnički pothvat.