Tri stvari koje rade uspješni mentori

Važno je dobro upoznati osobu koju podučavate. Uostalom, kada pokušavate pomoći nekome da postigne svoje ciljeve, ključno je znati koje su snage i slabosti te osobe i što želi postići u budućnosti

119
mentor
[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

Organizacije napreduju kada ljudi dijele svoje znanje i iskustva. To znači da uvijek trebate biti u potrazi za ljudima koji znaju stvari koje vi ne znate (i znaju kako raditi ono što vi ne znate) kako biste mogli zatražiti njihovu pomoć. To također znači da biste i vi trebali biti dostupni drugima kao mentor ako vas to zatraže.

Međutim, kada nekoga mentorirate, imajte na umu tri ključne stvari koje trebate činiti kako bi taj odnos bio uspješan, savjetuje za Fast Company Art Markman, profesor psihologije i marketinga na Sveučilištu Austin u Teksasu.

Promatrajte i propitkujte

Kad nekoga podučavate, važno ga je dobro upoznati. Uostalom, kada pokušavate pomoći drugima da postignu svoje ciljeve, ključno je znati koje su snage i slabosti te osobe i što želi postići u budućnosti.

Da biste došli do tih informacija, potrebno je malo truda s vaše strane. Nađite dovoljno vremena i promatrajte osobe u njihovom izvornom okruženju. Odlazite zajedno na sastanke. Pratite njihove radne navike i kako se predstavljaju drugima. Možete naučiti puno o ljudima ako ih strpljivo promatrate.

Također, postavljajte pitanja. Saznajte koji su ciljevi osobe koju mentorirate. Razgovarajte o tome što vidi kao svoje uspjehe i izazove. Postavljajte puno pitanja o tome zašto radi stvari tako kako ih radi. Odgovori na ova pitanja dat će vam smjernice o tome koje biste  informacije i savjete trebali dati.

Nemojte samo pričati – pokažite, budite trener

Kod mentorstva uvijek postoji opasnost da nastojanje da svoju mudrost, iskustvo i znanje podijelimo s drugima preraste u dociranje. Ali najbolje je ako se postavite kao trener, a ne kao savjetnik. Ako ste se ikada bavili nekim sportom, znate da trener ima dvije ključne uloge: mora pomoći igračima da usavrše svoje vještine i mora im objasniti strategiju uspjeha u situacijama u igri.

Kada trener podučava neku vještinu, nije dovoljno samo opisati tu vještinu, jer u konačnici, igrač tu vještinu mora izvesti. Slična je situacija kada pokušavate utjecati na postupke osobe kojoj ste mentor. Dakle, trebate im dati priliku da u praksi iskušaju ono čemu ih učite, a ne da samo slušaju vaše mudre riječi. Ako podučavate nekoga u prodaji, onda predložite neke strategije i dopustite osobi da vježba s vama. Dajte mu priliku da pogriješi u sigurnom okruženju prije nego što mu se to desi u stvarnim uvjetima.

Odaberite odgovarajuću vrstu savjeta

Svakako, bit će trenutaka i kada ćete svog učenika savjetovati. No, ima različitih vrsta savjeta. Možda ćete saslušati problem s kojim se susreće i predložiti što biste vi učinili u toj situaciji. Možete savjetovati za ili protiv određene opcije ili dati osobi preporuku kako da donose neku odluku. Također, možete sagledati situaciju iz nekog drugog kuta koji do sada nije bio uzet u obzir.

Istraživanja pokazuju da je informacija najbolji savjet. Sjajan način da pomognete osobi koju podučavate je da joj prenesete informacije koje ne zna. Takav savjet širi vidike i pruža joj priliku da razmotri čimbenike kojih do tada nije bila svjesna.