Sedam bezvremenskih savjeta za roditelje koji su vam možda promakli

Ispričajte svojoj djeci i unucima povijest vaše obitelji, slušajte ih što govore i podučite ih financijskoj pismenosti kroz igru, neki su od savjeta koje je,na temelju svog i iskustva drugih roditelja, prikupio John D. Spooner, dugogodišnji financijski savjetnik

70
roditelji

John D. Spooner je menadžer koji je godinama upravljao financijskom imovinom tisuća klijenta širom svijeta i autor niza knjiga o upravljanju imovinom. Za CNBC napisao je tekst o sedam bezvremenskih savjeta koje bi roditelji trebali prenijeti svojoj djeci. Utemeljeni su na njegovu vlastitu iskustvu – a ima troje djece i petero unučadi – ali i na iskustvima drugih uspješnih roditelja.

“Ako dobro slušate, ljudi vole govoriti o sebi i o svojim obiteljima. Što je najbolje, pri tome daju razne roditeljske savjete”, objasnio je Spooner.

Pa evo odabranih savjeta koje je prikupio i odlučio prenijeti drugima kako bi odgojili “pametnu, uspješnu i brižnu djecu”.

Ispričajte djeci povijest svoje obitelji

Djeca moraju znati tko su i odakle su. Spoonerov djed stigao je u Boston krajem osamdesetih godina 19. stoljeća. Nije znao ni riječi engleskog, On i njegovi prijatelji radili su od svoje šeste godine – pretovarivali su ugljen, čistili ulice, dostavljali novine… Poluprofesionalno je igrao bejzbol, boksao je pod imenom Kid Manning. I pjevao je operne arije.

Sponnerova djeca bila su oduševljena pričom. Unuci još više.

“Ispričajte djeci priče o mladosti, roditeljima, precima – što dalje možete otići u povijest. Jer oni će s vremenom odrasti žudeći za osjećajem povezanosti i identiteta. Htjet će doznati više o svojoj prošlosti.”

Budite dosljedni

Spooner i njegova supruga imali su jednu frazu koju su nastojali afirmirati u okviru svoje roditeljske filozofije: “Biti dosljedan“.

“Nismo davali zbunjujuće poruke. Na primjer, ako su djeca zbog lošeg ponašanja bila kažnjena, recimo zabranom gledanje televizije za vrijeme vikenda, nikad se nismo pokolebali zbog takve odluke. Bez obzira na moljakanje, plakanje ili pozivanje na bezgraničnu ljubav.”

Nemojte se osjećati krivim u takvim situacijama i nemojte činiti iznimke.

Podučite ih o novcu, ali ne budite dosadni

Kroz igre koje promiču financijsku pismenost vaša djeca mogu mnogo naučiti o životu, poslu i snazi vlastitih opažanja.

Evo jednog zabavnog primjera: započnite tako što ćete im objasniti kako funkcionira tržište dionica, kako tvrtke zarađuju, kako rastu i razvijaju se, te kakve koristi mogu imati ako pravilno ulažu.

Zatim im objasnite kako gotovo svaki proizvod koji koriste ili konzumiraju iza sebe ima tvrtku čije dionice mogu kupiti. Ako tvrtka napreduje, napreduju i dioničari.

Roditelj odabere tvrtku i fiktivno ju kupuje po trenutnoj cijeni na burzi. Dijete bira tvrtku na temelju onoga što voli, poput Disneya ili Mattela.

Zatim pratite vrijednost odabranih dionice godinu dana, a osoba koja drži tvrtku s najvećim postotkom dobiti pobjeđuje u igri. Gubitnik neka pospremam krevet pobjednika tri tjedna ili odaberite neku drugu nagradu.

Ako u igru uključite praćenje financijskih rezultata, možete raspravljati o zaduživanju, štednji, ulaganjima u mirovinske fondove i sličnim procesima o kojima ranije niste ni razmišljali.

Slušajte ih

Spooner je mnogim roditeljima postavio pitanje “Što je najvažnije u roditeljstvu? Dajte mi brzi odgovor, prvi koji vam padne na pamet”.

Glumica s dvoje djece rekla je: “To je opraštanje. Griješit ćete. Važno je kako se nosite s opraštanjem pogrešaka”.

Bivši dekan velike poslovne škole odgovorio je: “Naučite ih da vjeruju u sebe”.

Predsjedateljica jedne njujorške zaklade rekla je: “Pokažite im dobar primjer”.

Ali najčešći odgovor koji je dobio bio je vrlo jednostavan: “Slušajte ih”. I to je odličan odgovor. Slušanjem potičete samopoštovanje kod vlastite djece i stvarate povezanost tako da im pružate sigurno utočište.

Ako ste djed i baka, naučite ih stvarima koje neće naučiti od roditelja

Spoonerova bliska prijateljica je uspješna umjetnica i baka koja se nikad ne libi reći što misli. Ona ima visoke standarde za svoju obitelj i pri tome ne popušta.

Unucima stalno dariva male vlastite mudrosti koju ne mogu čuti od roditelja. Možda mislite da su neki od njih beskorisni, ali svaki od njih posije sjeme koje se može primijeniti u stvarnom životu.

Evo nekih od njih:

“Ispravi ramena.”
“Sjedni uspravno i ne klati se .”
“Kada posjetite strane gradove, pogledajte u vrhove zgrada, a ne samo u ono na razini tla.”
“Naučite plesati valcer.”
“Prije podne nikada ne nosite bisere.”
“Ti si ono što čitaš.”
“Dosađuju se samo dosadni ljudi.”

Nevjerojatno je da svi unuci rado slušaju njene savjete. Čini se da uživaju u njenim razmišljanjima i ekscentričnostima.

Potaknite ih da razmišljaju

Sponner je to naučio od svog djeda I bake. Ljetnim vikendima pozivali su djecu i unuke na večeru u svoju kuću na obali. Svi su sjedili za velikim kružnim stolom I vodili sadržajne razgovore u kojim su svi morali sudjelovati.

Djed je postavio temu. Na primjer, “Što mislite kakva bi trebala biti uloga potpredsjednika Sjedinjenih Država?”, “Koja je vaša omiljena knjiga?” ili: “Jeste li ikad imali učitelja koji vas je nadahnuo?”.

Takvi razgovori su poput igre. Svi se angažiraju i raduju se raspravi. To je doživljaj za cijelu obitelj.

Što je još važnije, potiče djecu na razmišljanje.

Pišite im pisma

Prije sedam godina Spooner je počeo pisati knjige za mlade. Sa svojim čitateljima redovito kontaktira putem tekstualnih poruka i elektroničke pošte.

Ali najviše ga raduju osobne poruke poslane tradicionalnom poštom. To je, kaže, “zaboravljena umjetnost”.

“Ako su vaša djeca odselila – možda su otišla na fakultet ili su zasnovala vlastitu obitelj – napišite im povremeno rukom pisano pismo kako biste im pokazali da mislite na njih. Takve bilješke bit će im dragocjena uspomena, a sada će im uljepšati dan”, poručuje Spooner.