Stožer u petak predstavlja nove epidemiološke mjere

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u četvrtak nije želio govoriti o kojim je mjerama riječ, a što se tiče mogućnosti šire primjene covid potvrda rekao je kako se "iskreno nada da u ovom trenutku nema potrebe  za tim"

25
cijepljenje - epidemiološke mjere
[Image by Pete Linforth from Pixabay]

U Hrvatskoj je zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom – 6310. Od posljedica infekcije umrlo je 32 ljudi. Čak 44 posto testiranih pozitivno je na virus, u bolnicama se liječi oko 1700 pacijenata, a svaki osmi je na respiratoru.

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak će predstaviti nove epidemiološke mjere. Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u četvrtak nije želio govoriti o kojim je mjerama riječ, a što se tiče mogućnosti šire primjene covid potvrda rekao je kako se “iskreno nada da u ovom trenutku nema potrebe  za tim”.

“Ima još niz drugih mjera. Otkrio bih vam sve, ali  nešto se može tijekom poslijepodneva promijeniti. Niz resora sagledava niz različitih učinaka, od zdravstvenih, ekonomskih, socijalnih, političkih, psiholoških i drugih kako bi te mjere postigle cilj, pun pogodak u datom trenutku”, rekao je Beroš.

Kako doznaje Index, neće biti široke primjene covid potreba: u ovoj fazi njihova primjena ograničit će se na državne i javne službe, ali nije jasno uključuje li to i škole.

Više od 70 posto ljudi među današnjim rekordnim brojem zaraženih nije cijepljeno. Dobra vijest je da zanimanje za cijepljenje raste: u srijedu je cijepljeno 14.370 građana. To je najveći broj cijepljenih u jednom danu ove jeseni.

Popunjeno 65 posto kapaciteta za intenzivno liječenje

Bolnički kapaciteti sve su popunjeniji. U cijelom sustavu popunjeno je 65 posto kapaciteta za intenzivno liječenje. Ministar Beroš kaže da još nema potrebe za otvaranje zagrebačke Arene za prihvat pacijenata za intenzivno liječenje: “Arena se može upogoniti u svakom trenutku u kojem procijenimo da je to potrebno”.

Klinička bolnica Dubrava planira povećati kapacitete s obzirom na to da se može očekivati daljnje povećanje pritiska na bolnički sustav, potvrdio je ravnatelj KBC-a Ivica Lukšić.

Veći udio pozitivnih među testiranima od nacionalnog prosjeka ima Međimurska županija sa 60 posto pozitivnih. Potvrđena je i nova, još zaraznija inačica virusa delta+, potvrdila je ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal.

Pet savjeta Vladina Zdravstvenog savjeta uputilo je apel kojim pozivaju na cijepljenje. Zbog dezinformacija koje šire nestručni, Hrvatska će postati jedna od država najteže pogođenih pandemijom, upozoravaju u apelu.