Ministarstva ignoriraju povremene prijevoznike – u četvrtak novi prosvjed

Povremeni prijavoznici traže da im država pomogne kako bi im lizing društva omogućila zamrzavanje glavnice i kamata na ugovore o lizingu na minimalno godinu dana, da im se hitno odobre sredstva za likvidnost i da im se mjere za očuvanje radnih mjesta produže za još tri mjeseca

64
povremeni prijevoznici
Hrvoje Bujas: Izuzetno smo razočarani ignoriranjem koje doživljavamo od strane nadležnih ministarstava i Vlade RH te pozivamo sve u četvrtak na Markov trg na prosvjed

Povremeni prijevoznici razočarani su nakon što su njihov poziv na razgovor ignorirala ministarstva financija, prometa i turizma. Za četvrtak su najavili novi prosvjed.

Prije nekoliko dana oko tisuću vozila sudjelovalo je u prosvjedu koji je održan u osam gradova upozoravajući da je njihov opstanak vrlo upitan zbog posljedica pandemije i neadekvatnih mjera pomoći. Ugroženo je 20 tisuća zaposlenika u ovom sektoru, a tome treba pridodati njihove obitelji te vezane djelatnosti.

Povremeni prijevoznici žele pomoć države kako bi im lizing društva omogućila zamrzavanje glavnice i kamata na ugovore o lizingu na minimalno godinu dana, da im se hitno odobre sredstva za likvidnost i da se mjere za očuvanje radnih mjesta produže za još tri mjeseca.

Na sastanku u utorak trebali su sudjelovali predstavnici lizing društava, HANFA-e te već spomenutih ministarstava. No, odazvali su se samo predstavnici triju lizing društava i Hanfe.

Unicredit, Erste i Raiffeisen leasing prihvatili preporuke HANFA-e

Unicredit, Erste i Raiffeisen leasing potvrdili su da će poštivati preporuke HANFA-e te kako su već odobrili ili su u procesu odobravanja moratorija na 12 mjeseci.

Naime, nakon prvog sastanka koji je održan prošlog tjedna HANFA je izdala preporuku lizing društvima da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema do tada urednim platišama te da prestanu naplaćivati obračunate kamate u razdoblju moratorija.

Ostala leasing društva će od Udruge leasing društava dobiti zahtjev da se očituju o tome hoće li poštivati preporuke HANFA-e.

Na sastanku je vođen konstruktivan razgovor, no poduzetničke udruge kažu kako to nije dovoljno te da ministarstva na upite i dopise ne odgovaraju.

“Izuzetno smo razočarani ignoriranjem koje doživljavamo od strane nadležnih ministarstava i Vlade RH te pozivamo sve u četvrtak na Markov trg na prosvjed. Očekujemo da nas u četvrtak u 13 sati premijer Plenković primi na sastanak kako bismo dogovorili konkretne sljedeće korake. Ovo je posljednji put da tražimo sastanak nakon što nas je premijer već nekoliko puta odbio i tako pokazao kako je vladajućima stalo jedino do izbora, a ne do građana i gorućih gospodarskih problema. Vidimo se u četvrtak u 13 sati na Markovu trgu”, poručio je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.