Poduzetnicima dodjeljene bespovratne potpore vrijedne 35 mil. kuna

Kroz tri poziva dodijeljena su sredstva za povećanje proizvodnje, izvoza i stvaranje novih radnih mjesta te jačanje konkuretnosti malih i srednjih poduzeća na domaćem i međunardnim tržištima

35
bespovratne potpore

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je u ponedjeljak ugovore o bespovratnim EU sredstvima hrvatskim poduzetnicima koji su sredstva dobili temeljem natječaja “Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP”, “Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2” i “Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme)”. Ukupna vrijednost 20 dodijeljenih ugovora iznosi 85 milijuna kuna, dok je iznos bespovratne potpore 35 milijuna kuna.

>>Internacionalizacija je ključ strategije rasta i razvoja svakog poduzeća

Sredstva dodijeljena kroz navedena tri poziva su namijenjena povećanju proizvodnje, povećanju izvoza i stvaranju novih radnih mjesta, jačanju međunarodne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz predstavljanje proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu te olakšanom pristupu tržištima i povećanju konkurentnosti MSP-ova.

Ukupno 29 poziva u vrijednosti 6,2 mlrd kuna

“Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u posljednje četiri godine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. objavilo je ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 6,2 milijarde kuna, od kojih je 21 bio izravno namijenjen poduzetnicima u vrijednosti 5,1 milijardu kuna bespovratnih sredstava.  Očekujemo da će dodijeljene potpore generirati 7,4 milijarde kuna investicija, od čega 6,47 milijarde kuna poduzetničkih investicija. Uz unaprjeđenje poslovanja poduzetnika, poduprtim projektima sačuvat ćemo 17.000 radnih mjesta te otvoriti više od 8800 radnih mjesta“, istaknuo je ministar Horvat.

Istom prilikom dodijeljeno je i pet odluka o financiranju projekata u okviru poziva “Inovacije novoosnovanih MSP-ova – faza II“. Projekti su vrijedni 8,9 milijuna kuna, a bespovratne potpore iznose 6,9 milijuna kuna. Ovim pozivom potiče se inovativnost novoosnovanih MSP-ova za uvođenje inovacija koje rezultiraju proizvodom/uslugom koja je novost na tržištu.

“U suradnji s našim resornim Ministarstvom, u prethodne tri godine HAMAG-BICRO je kroz različite programe  potaknuo ukupno 9,3 milijardi kuna investicija u više od četiri tisuće poduzetničkih projekata, čime je osigurano otvaranje više od 14 tisuća novih radnih mjesta. Posebno me veseli što smo kroz različite programe istraživanja, razvoja i inovacija potaknuli 1,7 milijardi kuna investicija provodeći 377 projekta za koje je osigurano 890 milijuna kuna bespovratnih sredstava”,  rekao je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Analiza podataka za prerađivački sektor pokazuje kako korisnici bespovratnih sredstava za razdoblje 2014.-2017. godine ostvaruju bolje poslovne rezultate od sektora u cjelini prema pokazateljima rasta zaposlenih, rasta prihoda od prodaje te rasta dodane vrijednosti po zaposlenom. Također, podaci za korisnike iz djelatnosti informacija i komunikacija pokazuju kako postoji bitna razlika u prosječnoj godišnjoj stopi rasta prije i nakon dobivanja potpore.

Za broj zaposlenika prosječna godišnja stopa rasta u razdoblju nakon dobivanja potpore veća je za 15 posto, za prihode od prodaje za 50 posto dok dodana vrijednost po zaposlenom raste 40 posto.

U 2019. planirani pozivi u iznosu većem od 1,6 mlrd kuna

U 2019. godini planirani su novi pozivi u iznosu većem od 1,6 milijardi kuna, a uključuju komercijalizaciju inovacija proizvoda/usluga MSP-ova u S3 područjima, jačanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, transfer tehnologija i novih inovativnih proizvoda MSP-ova, jačanje međusobne povezanosti MSP  kroz klastere i dr.