Bespovratne potpore za inovativne zdravstvene projekte – prijave do 15. studenoga

Cilj poziva za inovacije RIS-a, EIT Health RIS Innovation Call za 2021. godinu,  je podržati zdravstvene inovacije koje se razvijaju u istraživačkim timovima smještenim u regijama Srednje, Istočne i Južne Europe, uključujući obećavajuća hrvatska start-up poduzeća.

62
EIT Health

EIT Health treću godinu zaredom organizira poziv u sklopu Regionalnog Inovacijskog Programa (RIS) za inovacije, EIT Health RIS Innovation Call za 2021. godinu, s ciljem podrške obećavajućim inovativnim zdravstvenim projektima. RIS poziv za inovacije podržao je u posljednje dvije godine tri inovativna poduzeća iz Hrvatske, a ukupno je u 2019. i 2020. podržano 28 europskih konzorcija inovatora s ukupno 2 milijuna eura. Svaki od projekata dobio je do 75 tisuća eura za daljnji razvoj proizvoda i rješenja.

Cilj poziva za inovacije RIS-a  je podržati zdravstvene inovacije koje se razvijaju u istraživačkim timovima smještenim u naprednijim regijama Srednje, Istočne i Južne Europe, uključujući obećavajuća hrvatska start-up poduzeća. U posljednje dvije godine odobreno je financiranje za po šest startupova iz Rumunjske i Slovenije, po tri iz Italije, Portugala i Hrvatske te po jedan iz Estonije, Slovačke, Grčke, Češke, Latvije i Litve. U natječaju svaki odabrani projekt dobiva bespovratna sredstva, mogućnosti dobivanja mentorstva i pronalaženja partnera te pristup mreži elitnih zdravstvenih dionika u Europi kako bi im pomogao u razvoju njihovih inovativnih rješenja.

Popis odabranih projekata dostupan je ovdje.

Projekti odobreni u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su odobrena tri projekta:

  • KneEMG – uređaj je koji daje povratne biološke informacije, osmišljen kako bi pomogao ljudima da izbjegnu ozljede koljena i posljedičnu atrofiju određenih mišića nogu. Uređaj mjeri signale iz više mišića u koljenu i vrši analizu za procjenu mišićne aktivnosti i zamora mišića u stvarnom vremenu. Korisnik odmah dobiva povratne informacije o tome je li vježba izvedena pravilno. Uređaj podržava infrastruktura u oblaku i ona osobi (primjerice, liječniku) koja daljinski nadzire ispitanika omogućuje pružati uputa o potrebnim promjenama u načinu ili režimu treninga.
  • COM2LLD – uređaj je namijenjen sprječavanju razvoja mišićno-koštanih problema u ljudi s odstupanjem u duljini nogu (LLD). Statistički podaci ukazuju na to da do 90 posto stanovništva pati od odstupanja u duljini nogu, a to prema jednom ispitivanju svaku zemlju EU-a u prosjeku košta milijardu eura za troškove liječenja i radnih sati. COM2LLD je vizualni uređaj koji mjeri cjelovito držanje tijela dok prati ciljane anatomske točke kako bi se odredio centar tjelesne mase. Obradom podataka softver pomaže pacijentima da isprave držanje na način da obje noge budu podjednako opterećene.
  • RIT BitmedixBeskontaktno sučelje za kiruršku dijagnostiku – Sustav s 3D hardverskim senzorom koji će omogućiti kirurzima beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije. Riječ je o konceptu kirurgije koji se temelji na tehnologiji digitalne slike. Kirurzima omogućuje predoperativno planiranje i preciznu navigaciju kiorurškim instrumentima tijekom operacije. O ovom proejktu možete više pročitati na linku:

>>Hrvatski tim razvija beskontaktno sučelje za kiruršku dijagnostiku

Popis svih odabranih projekata dostupan je ovdje.

Rješenja utemeljena na cloudu i analizi velike količine podataka

“Zdravstveni sustavi i zdravstveni radnici širom svijeta ove su se godine morali suočiti s vrlo ozbiljnim izazovima zbog pandemije koronavirusa te se tom izazovu nažalost ne nazire kraj. Zbog toga je sada još važnije podržati nove, pionirske i revolucionarne zdravstvene inicijative koje pružaju nova rješenja i mogu olakšati život pacijenata, liječnika i medicinskog osoblja, a proces ozdravljenja učiniti učinkovitijim. Cilj nam je podržati sljedeću generaciju inovatora u uspostavljanju novih tvrtki koje se razvijaju u zdravstvu”, rekla je Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.

Dok je 33 posto odobrenih projekata u 2019. bilo usredotočeno na tehnologiju velikih podataka, rješenja u oblaku, mobilne aplikacije i platforme, njihov se broj u 2020. povećao na gotovo 40 posto – ta tendencija ide u korak s globalnim trendom: budući da pružatelji zdravstvenih usluga stvaraju ogromnu količinu podataka, svaki dan postoji velika potreba za pronalaženjem rješenja koja su u stanju analizirati i protumačiti ove podatke što je još važnije u vrijeme pandemije. Prošle godine polovica odobrenih timova razvila je nova zdravstvena rješenja kao što su flasteri za liječenje psorijaze ili aktivni sustav 3D kulture stanica za primarne hepatocite.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u natječaju mogu dobiti više informacija tijekom internetskog web-seminara RIS-ovog poziva za inovacije 26. listopada 2020. na linku: RIS Innovation Call Webinar.

Prijave za program EIT Health RIS Innovation Call za 2021. godinu otvorene su 15. listopada i traju do 15. studenoga 2020. u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prijaviti se može putem poveznice https://eithealth.eu/opportunity/eit-health-ris-innovation-call-2021/.

Uvjeti prijave za startupove

Startup tvrtke mogu se prijaviti na natjecanje ako ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • dio su partnerstva koje se sastoji od poslovnog partnera (obavezno) i najmanje 1 aktera (akademski partner ili istraživačka ustanova / zdravstvena ustanova)
  • Vodeći partner trebao bi imati registriranu podružnicu u regiji NUT2 gdje se nalazi jedan od EIT Health HUB-ova
  • Završen IML 2 (Ideja) i započet IML 3 (Dokaz koncepta) u barem 2 od 4 domene.

Projekti se razvijajuti u suradnji s EIT Health Hub-ovima, lokalnim organizacijama koje podržavaju razvoj regionalnog ekosustava: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech zajednica u Rumunjskoj, Sveučilište u Portu u Portugalu, Ljubljanski univerzitetski inkubator u Sloveniji, Consorzio Arca u Italiji, Sveučilište u Zagrebu u Hrvatskoj, DEX inovacijski centar u Češkoj, Riga Stradins University u Latviji, Litvansko sveučilište zdravstvenih znanosti, Institute of Transdisciplinary u Mađarskoj, Hellas National Documentation u Grčkoj, Medicinsko sveučilište u Gdanjsku u Poljskoj, T-Systems u Slovačkoj i Tartu Biotechnology Park u Estoniji. Svaki od 30 projekata je dobio do 75,000 eura za daljnji razvoj proizvoda i rješenja.

Ova čvorišta služe kao pristupne točke do paneuropske mreže najboljih sveučilišta, tvrtki i njihovih projekata.

Ekosustav za razvoj zdravstvene skrbi za budućnost

EIT Health je neprofitna organizacija i jedna od najvećih europskih javno-privatnih partnerstava na području zdravstvenih inovacija. Okuplja oko 150 partnera, jedinstvena je europska mreža vrhunskih kompanija, sveučilišta, istraživačkih i razvojnih centara, kao i bolnica i instituta. Uloga EIT Health-a je izgraditi ekosustav koji omogućava razvoj zdravstvene skrbi za budućnost kako bi europski građani mogli živjeti dulje i zdravije.

EIT Health nadograđuje vještine zdravstvenih radnika diljem Europe, ulažući u najbolje talente Europe, i olakšava komercijalizaciju inovativnih zdravstvenih proizvoda / rješenja u EU. EIT Health je jedna od najvećih javno financiranih zdravstvenih inicijativa, a podržava je Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), kao tijelo Europske unije. EIT Health je u Hrvatskoj zastupljen putem Sveučilišta u Zagrebu koje je EIT Health Hub za Hrvatsku.

Klaster InnoStars jedno je od sedam zemljopisnih područja EIT Healtha. Obuhvaća polovicu Europe, uključujući Poljsku, Mađarsku, Italiju i Portugal, kao i dodatne regije uključene u EIT-ov regionalni inovacijski program – Baltičke države, Hrvatsku, Slovačku, Češku, Sloveniju, Grčku i Rumunjsku. Ovo je skupina zemalja koje je European Innovation Scoreboard (EIS) kvalificirala kao umjerene inovatore. InnoStars je usmjeren na promicanje poduzetništva, inovacija i obrazovanja na području zdravstva, zdravog načina života i aktivnog starenja u regiji, kao i na premošćenje jaza između vodećih regija i regija u razvoju.

Regionalni Inovacijski Program EIT-a (EIT RIS) formiran je od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) kako bi premostio jaz između vodećih regija u inovaciji i regija u razvoju. Program se provodi uz sudjelovanje lokalnih čvorišta. Program se na području zdravstva razvija od 2016. godine, a koordinira ga EIT Health InnoStars. Cilj programa je inkubiranje regija u kojima djeluje, otkrivanje njihovih jedinstvenih inovacijskih sredstava i uključivanje lokalnih inovatora za sudjelovanje u paneuropskim programima i natjecanjima.