Splitsko-dalmatinska županija: Dva milijuna kuna potpora za malo gospodarstvo

209
potpora za malo gospodarstvo

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potpisao je u četvrtak ugovore s 93 korisnika kojima će biti raspoređeno dva milijuna kuna bespovratnih novčanih sredstava iz županijskog proračuna u sklopu programa razvoja malog gospodarstva na području županije za razdoblje od 2014. do 2020.

Nnamjenska bespovratna sredstva dodjeljena su u okviru dviju mjere: za početnike u poduzetništvu i za očuvanje tradicijskih djelatnosti. Poticajima su pokrivene  sve gospodarske djelatnosti osim ugostiteljstva i maloprodaje, a maksimalna pojedinačna potpora iznosi 50 tisuća kuna.

“Potpisali smo ugovore s 93 korisnika, a veseli me da ih je 36 posto iz ruralnog dijela naše županije. Poticaj znače nova radna mjesta u županiji jer mnogi će zahvaljujući potporama pokrenuti obrt ili proizvodnu tvrtku”, istaknuo je župan Boban. Dodao je da će poduzetnici potpore moći dobiti i iduće godine budu li imali barem jednog zaposlenog više nego ove godine.

“Ovo je druga po redu mjera iz programa za poticaje razvoja gospodarstva. Prva mjera odnosila se na kreditiranje. Nadam se da će se, kada budu objavljani podaci za 2018. godinu, vidjeti bitni pomaci za područje Splitsko-dalmatinske županije u gospodarskom, ali i u demografskom segmentu”, rekao je župan.

Bespovratne potpore za plaćanje dječjeg vrtića

Naime, mjerama su obuhvaćene i poduzetnice s djecom kojima će biti dodjeljeno po 10.000 kuna bespovratnih potpora za plaćanje dječjeg vrtića kako bi im se olakšalo bavljenje poduzetništvom. “Splitsko-dalmatinska županija prva u Hrvatskoj uvodi takvu mjeru”, istaknuo je Boban.

Naglasio je župan kako se ne može očekivati da sve gospodarske poteškoće u Hrvatskoj rješn ava “nacionalna razina”. “I mi na lokalnoj razini upravljamo javnim novcem poreznih obveznika te smo dužni odgovorno se odnositi prema njemu.”

Među poduzetnicima koji su potpisali ugovor o dodjeli potpora bio je i Josip Martić iz Dentalnog laboratorija u Splitu: “Ovaj poticaj je značajan jer je nastavak ulaganja u posao. Dobio sam oko 50 posto traženih sredstava koje ću uložiti u kupnju novog softvera. Posao sam pokrenuo u veljači prošle godine i trenutno imamo šest stalnih poslovnih partnera. Posao za sada dobro ide, zadovoljan sam”.

Županija bi već u petak trebala predstaviti novi program u sklopu kojeg će financirati energetsku obnovu obiteljskih kuća: promjene krovova, prozora i grijanja te obnovu fasada.