Za projekt ComEnergy 7,3 mil. kuna iz EU fondova

Partneri u projektu čiji je cilj poboljšati energetsku učinkovitost u proizvodnoj industriji su Combis, ASR Group i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

184
ComEnergy
Robert Rac (ASR Group), Goran Brnjac (Combis) i Roman Malarić (FER)

IT tvrtka Combis u suradnji s ASR Groupom i zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) osigurala je bespovratna sredstva Europske unije za projekt ‘Poboljšanje efikasnosti prerađivačke industrije kroz istraživanje i razvoj inovativnih ICT usluga za povećanje energetske učinkovitosti – ComEnergy’.

Projekt je odobren od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, a usmjeren je na istraživanje, razvoj i inovacije u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije unutar proizvodne industrije. Trajat će tri godine. Ukupna vrijednost projekta je 14.720.143,86 kuna, a potpora Europske unije iznosi 7.333.330,51 kuna.

Internet of Things platforma

“Combis će kao nositelj projekta s partnerima razviti Internet of Things (IoT) platformu, naprednu analitiku za veliku  količinu podataka i aplikacija namijenjenih praćenju energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta, te unaprijediti portale za upravljanje podacima.

“Combis je pilot projektom SmartMetering već dokazao da na tržištu postoji potreba za pametnim energetskim rješenjima u proizvodnoj industriji. Izrazito smo zadovoljni što je ovaj projekt prepoznat i od strane Europske unije kao projekt koji može unaprijediti proizvodnu industriju u Hrvatskoj, ali i šire. Cilj nam je, u suradnji s partnerima, kreirati značajan potencijal za istraživanje i razvoj novih Internet of Things (IoT) i Cloud tehnologija, čime bi se kreirale i nove usluge na tržištu, ali i nova zapošljavanja, što bi, svakako, doprinijelo hrvatskom gospodarstvu, kao i gospodarstvu cijele Europske unije”, rekao je Goran Brnjac, direktor Sektora poslovnog razvoja u Combisu.

Projekt ComEnergy će objediniti nekoliko strateških tematskih područja: energetske tehnologije, sustave i opremu; održivu proizvodnju i preradu hrane; ekološki prihvatljive tehnologije, opremu i nove materijale. U sljedeće tri godine cilj je poboljšati i povećati energetsku učinkovitost u proizvodnoj industriji.

Hrvatsko znanje i inovativnost

“Uloga FER-a u ovom projektu, posebno Zavoda za osnove elektrotehnike i električna mjerenja, je da znanstvenim istraživanjima te njihovom objavom u međunarodnim znanstvenim časopisima i na konferencijama potvrdi ovo rješenje, odnosno poveća prijenos znanja, iskustva i tehnologije, te konkurentnosti Combisa i ASR Groupa, te tako pomogne globalnom plasmanu ComEnergyja. Zajedno želimo omogućiti što veću prepoznatljivost hrvatskog znanja i inovativnosti”, naglasio je prof. dr. sc. Roman Malarić u ime Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja FER-a.

ComEnergy SmartMetering je rješenje koje omogućuje precizno praćenje energenata, a povezuje različite izvore podataka, integrira ih, obrađuje te omogućava uvid u stvarno stanje potrošnje energenata, osigurava niže troškove, optimizaciju potrošnje, smanjivanje rizika i kvarova. Praćenjem potrošnje energenata kroz sve dijelove proizvodnog procesa u realnom vremenu, moguće je značajno smanjiti troškove proizvodnje i utjecaj na okoliš, a istovremeno povećati proizvodni kapacitet postojećih proizvodnih resursa te se približiti implementaciji ISO 50001 norme.

Interes regionalnih i globalnih klijenata

“S Combisom smo do sada uložili značajne resurse u istraživanje kako bismo dokazali potrebu i opravdanost sustava na globalnoj i regionalnoj razini. Rezultat pilot projekta kojeg smo završili pokazuje potrebu za daljnjim ulaganjem u projekt ComEnergy, a potvrđen nam je interes i drugih klijenata, regionalnih i globalnih. ASR Group posjeduje inozemno iskustvo u automatici i upravljanju poslovnim procesima, a unutar projekta ComEnergy radit ćemo na razvoju aplikacije za energetsku učinkovitost te sudjelovati u razvoju prototipa u oblaku”, rekao je Robert Rac, direktor u ASR grupi.

“Combis je niz godina usmjeren prema EU projektima te uspješno sudjeluje kao partner i dobavljač ICT opreme i usluga na centraliziranim EU razvojnim projektima poput Horizon 2020, CEF Telecom te Central Europe programa. Dio je i inovativnog projekta Smart City Rijeka. Za podršku svim poslovima vezanim uz Europsku uniju, unutar Combisa formiran je i poseban tim stručnjaka koji se posvetio kvalitetnoj pripremi te provedbi projekata financiranih iz EU fondova, a zbog čega je tvrtka prepoznata kao etablirani partner u EU projektia”, navodi se u priopćenju Combisa.