EIB i HBOR osigurali 200 mil. eura za kreditiranje malih i srednjih poduzeća

Zajam EIB-a, uvećan za dodatna sredstva HBOR-a, činit će novi izvor u ukupnom iznosu do 200 milijuna eura koji će se koristiti za odobrenje povoljnih kredita za ulaganja i potreban obrtni kapital hrvatskim poduzećima

42
HBOR

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) zajam u iznosu od 100 milijuna eura za povoljno kreditiranje bržeg oporavka hrvatskih malih i srednjih poduzeća te srednje kapitaliziranih poduzeća od posljedica epidemije COVID-19.

Ovaj zajam EIB-a, uvećan za dodatna sredstva HBOR-a, činit će novi izvor u ukupnom iznosu do 200 milijuna eura koji će se koristiti za odobrenje povoljnih kredita za ulaganja i potreban obrtni kapital hrvatskim poduzećima.

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, istaknula je da je HBOR je od kraja ožujka u okviru mjera COVID-19 odobrio više od milijardu kuna kredita poduzećima pogođenim posljedicama epidemije.

“Sredstva za kreditiranje obrtnog kapitala iz izvora HBOR-a odobravaju se po kamatnoj stopi već od 0% godišnje, a danas potpisani zajam omogućit će nam dodatan izvor financiranja za nastavak provedbe ovako povoljnih uvjeta kreditiranja.“, kazala je Perko.

Odobrena sredstva dio su ekonomske pomoći Europske unije za europska mala i srednja poduzeća uslijed krize COVID-19, a koju je EIB odobrio u travnju 2020., nedugo nakon izbijanja pandemije.

„Uspješna i rastuća mala i srednja poduzeća od ključnog su značaja za brži i održivi oporavak hrvatskog gospodarstva od krize COVID-19, zbog čega s ponosom podržavamo njihove poslovne planove novim izvorom financijskih sredstava. Ovaj zajam dio je sveobuhvatnog gospodarskog odgovora na pandemiju na razini cijelog EU-a čime EIB nastavlja pružati opipljivu, stvarnu potporu Hrvatskoj i njezinom gospodarstvu u vrijeme kada je to potrebno.“, kazao je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a.

Od 2001. godine EIB i HBOR potpisali su 23 ugovora o financiranju u vrijednosti većoj od 3 milijarde eura, od kojih 17 u iznosu 2,8 milijardi eura za kreditiranje hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća u svim ključnim gospodarskim granama u Hrvatskoj te kreditiranje na području infrastrukture i zaštite okoliša