ESIF krediti za rast i razvoj: Na raspolaganju 220 mil. kn uz kamatnu stopu do 2%

HBOR je pripremio novi financijski instrument, ESIF kredite za rast i razvoj, namijenjen poduzećima do 250 zaposlenih koja posluju najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva za kredit, uz kamatnu stopu između jedan i dva posto

291
ESIF krediti za rast i razvoj
Sjedište Hrvatske banke za obnovu i razvitak

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) pripremila je novi financijski instrument, ESIF krediti za rast i razvoj, namijenjen poduzećima do 250 zaposlenih koja posluju najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva za kredit. Riječ je o kreditima s kamatnom stopom između jedan do dva posto s rokom otplate do 12 godina, uz poček od dvije godine. Za turističke tvrtke rok otplate bit će 17 godina uz poček od četiri godine.

HBOR će kredite plasirati preko poslovnih banakaZagrebačke banke, Erste banke i Privredne banke Zagreb. Pola iznosa kredita financirat će razvojna banka uz nultu kamatnu stopu, a pola poslovna banka uz tržišnu kamatnu stopu, tako da će rezultantna kamatna stopa biti vrlo povoljna i iznosit će između jedan i dva posto.

Krediti od 100 tisuća do 3 milijuna eura, za turizam do 10 milijuna eura

Kreditnom linijom osigurano je 220 milijuna eura koji će poduzetnicima biti na raspolaganju dok se sredstva ne iscrpe. Pojedinim poduzetnicima odobravat će se krediti u iznosu od 100 tisuća do tri milijuna eura. Za turističke projekte na raspolaganju će biti krediti do 10 milijuna eura.

Financirat će se ulaganja u kupnju zemljišta, kupnju ili izgradnju građevinskih objekata, nabavu strojeva i opreme, softvera i slični projekti. Poduzetnici će 30 posto iznosa kredita  moći iskoristiti kao obrtna sredstva vezana za predmetno ulaganje, a bit će i oslobođeni svih naknada za obradu kredita.

ESIF krediti na raspolaganju su poduzetnicima iz turizma, prerađivačke industrije, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, informacijsko-komunikacijskog sektora, stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, putničkih agencija i turoperatera, kreativne, umjetničke i zabavne industrije, sportskih, zabavnih i rekreacijskih djelatnosti te ostalih uslužnih djelatnosti.