HAMAG-BICRO objavio mjere za mikro, male i srednje poduzetnike

HAMAG-BICRO u suradnji s ministarstvima gospodarstva, poduzetništva i obrta, regionalnog razvoja i fondova Europske unije te poljoprivrede provodi osam mjera namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom

1215
hamag-bicro mjere

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom poljoprivrede, provodi osam novih mjera namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom.

>>Paket od 63 mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirusa

>>Od ponoći se obustavlja rad većine uslužnih djelatnosti

Osam mjera za očuvanje likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika

Na svojim internetskim stranicama Agencija je predstavila osam konkretnih mjera:

  • Moratorij na sve rate ESIF mikro i malih zajmova te mikro i malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te prolongiranje otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo. Navedene mjere utječu na očuvanje likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika te im osiguravaju stabilnost i kontinuitet poslovanja.
  • Povećanje alokacije za financijski instrument ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima. Pojedinačni krediti odobravaju se u iznosu od 1.000 do 25.000 eura, uz poček od 12 mjeseci te uz kamatne stope od 0,5% – 0,75% – 1,0%, ovisno o indeksu razvijenosti.
  • Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite ESIF mikro i mali zajmovi s 30 postotnim udjelom obrtnih sredstava na 0,1% – 0,25% – 0,5 %.
  • Povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva sa 65 posto na 80 posto glavnice kredita (jamčeni krediti iznos jamstva 150.000 – 1.000.000 eura) putem 17 financijskih institucija.
  • Uspostava novog financijskog instrumenta “COVID-19 krediti/zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.
  • Uspostavljanjem novog financijskog instrumenta Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva osigurava se dodatna likvidnost subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu.
  • Kontra garancije za 50 posto glavnice ESIF Mikro zajma za obrtna sredstva za sektor turizma slijedom koje se značajno smanjuju uobičajeni instrumenti osiguranja te se osigurava povoljnija kamatna stopa 0,5% – 1,0% što ubrzava cjelokupni proces same obrade.
  • Program ruralnog razvoja – Uspostava mjere B – Pojedinačna jamstva do 80 posto glavnice kredita za kredite za obrtna sredstva (iznos jamstva do 1.000.000 eura) koji se provodi putem 16 financijskih institucija.