Od ponoći se obustavlja rad većine uslužnih djelatnosti

Neće raditi ni trgovine. Iznimka su trgovine koje prodaju prehrambene i higijenske potrepštine, ljekarne, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih pomagala, dječje opreme i hrane za životinje te benzinske stanice

185
obustavlja se rad uslužnih djelatnosti

Od četvrtka, 19. ožujka u ponoć otkazuju se svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu neophodne za svakodnevno funkcioniranje društva, objavio je ministar Davor Božinović.

Obustavlja se rad svih uslužnih djelatnosti kod kojih dolazi do bliskog kontakta s klijentima: frizera, brijača, pedikera, salona za masažu…

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak objekata za pripremu i dostavu hrane te pučkih kuhinja.

Neće raditi ni trgovine, osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske potrepštine, ljekarni, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina za prodaju ortopedskih pomagala, dječje opreme i hrane za životinje te benzinskih stanica.

>>Paket od 63 mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirusa

Rad uz pojačane higijenske i preventivne mjere

Trgovine koje će raditi moraju prilikom ulaska kupaca osigurati da se ne stvaraju gužve te istaknuti jasne upute na svim ulazima i prodajnim mjestima.

Zatvaraju se također teretane, fitness i rekreacijski centri, a otkazuju se sva sportska natjecanja i organizirani treninzi, izložbe, sajmovi, revije, dječje i druge radionice, plesne škole, vjerska okupljanja…

Oni koji će raditi moraju organizirati rad tako da osiguraju što veću međusobnu udaljenost radnika te primijeniti mjere socijalne distanciranosti. Trebaju primijeniti pojačane higijenske i preventivne mjere, što uključuje provjetravanje prostorija, upotrebu dezinfekcijskih sredstava te postaviti obavijesti o općim mjerama zaštite.

>>HAMAG-BICRO objavio mjere za mikro, male i srednje poduzetnike

Poslodavci moraju organizirati rad od kuće, otkazati poslovne sastanke i službena putovanja u inozemstvo. Za sastanke bi trebali koristiti tehnologije poput videokonferencija I sličnih.

Također, trebaju zabraniti dolazak na posao radnicima koji imaju akutnu respiratornu bolest.