HAMAG-BICRO potpisao s financijskim institucijama sporazum vrijedan 557 milijuna eura

Šest banaka i jedno leasing društvo potpisalo je s HAMAG-BICRO-om sporazum kojim se obvezalo osigurati 557 mil. eura za kreditiranje MSP sektora, a a HAMAG-BICRO će tim institucijama pokriti jamstva u ukupnom iznosu od 58 mil. eura

145
HAMAG-BICRO

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisala je u srijedu sa šest banka i jedni leasing društvom sporazum o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). Riječ je o financijskom instrumentu koji je namijenjenom malim i srednjim poduzetnicima, a ukupni iznos potencijalnog kreditiranja je 557 milijuna eura.

Sporazum je potpisalo sedam financijskih instutucija odabranih javnim natječajem –  OTP banka, Erste banka, Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Zagrebačke banka i UniCredit leasing – a u ime HAMAG-BICRO-a potpisnici su predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec i članica Uprave Marijana Oreb.

Prema sporazumu financijske institucije će osigurati 557 milijuna eura za kreditiranje malih i srednjih poduzeća, a HAMAG-BICRO će tim institucijama pokriti dio gubitaka –  maksimalno 25 posto kreiranog portfelja – u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura.

Ograničeno portfeljno jamstvo iz ESIF-a novi je proizvod na hrvatskom financijskom tržištu, a namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima koja se financijskim institucijama s kojima HAMAG-BICRO potpisao ugovor mogu obratiti zahtjevom za investicijske kredite i kredite za obrtna sredstva. Pojedino jamstvo uključeno u portfelj može iznositi do 150 tisuća eura uz maksimalnu stopu do 80 posto glavnice kredita, na rok od jedne  do 10 godina.

ESIF ograničeno portfeljno jamstvo je financijski instrument kojem je cilj omogućiti veću dostupnost kredita i ostalih oblika financiranja mikro, malim i srednjim poduzećima, smanjenje kamatne stope, smanjenje traženih instrumenata osiguranja, porast zapošljavanja i povećanje iznosa privatnih ulaganja.

“Prednost u odnosu na dosadašnja jamstva je to što će cjelokupnu obradu zahtjeva raditi odabrane financijske institucije, a nama će kvartalno podnositi izvješća. Tako ćemo smanjiti administraciju te rok odobravanja i plasiranja kredita poduzetništvu”, rekao je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Horvat: Prioritet je osigurati povoljno investicijsko okruženje

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je da je jedan od prioriteta Ministarstva gospodarstva osigurati povoljno investicijsko okruženje. Cilj je da poduzetnici koji ulažu na području Hrvatske imaju konkurentnu cijena kapitala, kao i da hrvatski poduzetnici koji participiraju u izvozu sa svojim proizvodom i cijenom kapitala mogu biti konkurentni u regiji, poručio je ministar.

“Mikro, male i srednje poduzetnike smatramo nositeljima gospodarskog rasta i razvoja. I upravo zato njihovom poslovanju treba dati maksimalnu potporu. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta to već i čini, sredstvima koja su na raspolaganju poduzetnicima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a osnovni je cilj povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, potaknuti rast, stvoriti radna mjesta te u konačnici unaprijediti životni standard naših građana”, rekao je ministar Horvat.

Dodao je da projekt ESIF ograničenih portfeljnih jamstava predstavlja nadogradnju te da je isti takav instrument uveden i u HBOR-u. Ministarstvo gospodarstva će iz europskih sredstava osigurati HBOR-u dodatnih 414 milijuna kuna za kreditnu liniju kojom će pratiti, mikro, mala i srednja poduzeća, najavio je Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je kako je brzina iznimno važna za povlačenje stredstava iz europskih fondova za gospodarstvo te je pozvala predsatvnike financijskih institucija da pomognu ubrzati procese.

Kroz dostupnih pet financijskih instrumenata do danas je osigurano 180 milijuna eura za financijsku potporu malim i srednjim poduzećima, istaknula je Žalac. Kada je riječ o ograničenim portfeljnim jamstvima, 28 milijuna eura osigurano je iz ESIF-a, a 30 milijuna eura iz državnog proračuna.