HAMAG-BICRO olabavio uvjete za tri financijska instrumenta

Prijave na financijske instrumente 'COVID-19 zajam za obrtna sredstva', 'Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj' i 'ESIF jamstva' po novim, izmijenjenim uvjetima bit će moguće od utorka 21. rujna

43
HAMAG-BICRO
Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec

Upravni odbor Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) na sjednici održanoj u ponedjeljak, 20. rujna, donio je odluku o izmijeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata: COVID-19 zajam za obrtna sredstva, Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj i ESIF jamstva. Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima.

Prijave na navedene financijske instrumente po novim, izmijenjenim uvjetima bit će moguće od utorka 21. rujna 2021. godine od 8 sati.

COVID-19 zajam za obrtna sredstva

U financijskom instrumentu COVID-19 zajam za obrtna sredstva određen je maksimalni iznos zajma od 750.000 kuna, a prihvatljivi prijavitelji su svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda minimalno 20 posto. Ovom izmjenom želi se omogućiti dodatna likvidnost i onim poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju. Poduzetnici se mogu prijaviti na COVID-19 zajam za obrtna sredstva do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

ESIF jamstva

U Programu ESIF jamstva povećava se maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava s 4.000.000 eura na 10.000.000 eura uz uvjet da se kod jamstava za iznose veće od 4 milijuna eura jamči najviše do 50 posto glavnice kredita/leasinga. Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljan kod većih, kapitalnih investicija, zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana pa je poduzetnik imao veće troškove.

Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj

Osluškujući potrebe potencijalnih korisnika (krajnjih primatelja), Ministarstvo poljoprivrede je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju tako da je maksimalan iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj povećan s dosadašnjih 50.000 eura na 100.000 eura. Ovom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni korisnici zajmova u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

“Osluškujući potrebe tržišta, u suradnji s Vladom RH, relaksirali smo uvjete triju financijskih instrumenata za koje se pokazalo kako postoji značajan interes poduzetnika. Proizvodi su jedinstveni na tržištu te se poduzetnici mogu već od sutra prijavljivati po novim, boljim uvjetima. Isto tako, izmjena uvjeta COVID-19 zajma kojim minimalni pad prihoda iznosi 20 posto pokazuje koliko su ranije provedene mjere bile pravovremene za sve poduzetnike čije poslovanje je bilo ugroženo”, rekao je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.