Znate li koje su najbrže rastuće tehnološke tvrtke u regiji?

Solinska tvrtka Include koja proizvodi solarne klupe pobjednik je u kategoriji tvrtki mlađih od četiri godine, a zagrebački Q Software treći je glavnoj kategoriji "zrelih" tvrtki iza češkog proizvođača 3D printera Prusa Researcha na tradicionalnom Deloiiteovom natječaju

193
Include i Q Software
Ivan Mrvoš, osnivač tvrtke Onclude, i njegov tim

Hrvatska tvrtka mladog solinskog inovatora Ivana Mrvoša Include najbrže je rastuća tehnološka srednjoeuropska tvrtka mlađa od četiri godine, dok je zagrebačka softverska tvrtka Q Software uvrštena na treće mjesto liste 50 najbrže rastućih “zrelih” tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi koju tradicionalno objavljuje tvrtka Deloitte.

Ukupno je ove godine na Deloitteovim listama osam tvrtki Iz Hrvatske: sedam u kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji Zvijezda u usponu.

Deloitteovo izvješće za 2018. pokazuje da se rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje se ubrzava, pri čemu je prosječna stopa rasta u razdoblju 2014. – 2017. dosegnula 1290 posto. Treću godinu za redom rast je veći od tisuću posto. Izvješće prati rast prihoda kompanija u četverogodišnjem razdoblju.

Na ovogodišnjoj ljestvici su tvrtke iz deset zemalja Srednje Europe: 18 ih je iz Poljske, 8 iz Litve, po 7 iz Hrvatske i Češke, 3 iz Slovačke, po dvije iz Mađarske i Latvije te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunjske.

Za razliku od prethodnih godina (2016. i 2017.) u kojima su se u prvih pet na listi u pravilu plasirale nove tvrtke, ove godine dvije tvrtke zadržale su plasman u prvih pet drugu godinu za redom. Riječ je o dvije češke tvrtke: na prvom mjestu je tvrtka specijalizirana za 3D printanje, Prusa Research (prošle godine bila je treća), a na drugom tvrtka za on-line rezervacije letova Kiwi.com, prošlogodišnji pobjednik natječaja.

Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda, ističe kako su obje tvrtke u posljednje dvije godine zabilježile ogromno ubrzanje četverogodišnjih stopa rasta. Kiwi.com je, navodi Bazianec, od prošlogodišnjeg natječaja podigao stopu rasta sa 7165 posto na nevjerojatnih 14.337 posto, a Prusa sa 6910 posto na izvanrednih 17.118 posto.

“Gledajući ove visoke stope rasta, rast koji je postigla treće plasirana hrvatska tvrtka Q Software od 3894 posto izgleda običan. Ali to nikako nije običan rast i pokazuje izvanredan uspjeh naše tvrtke na ovogodišnjem natječaju”, dodao je Bazianec.

Isto vrijedi i za četvrto mjesto koje je postigla tvrtka Slido iz Slovačke, interaktivna platforma za sastanke i događanja (2971 posto), te peto mjesto Pilulke, maloprodajne ljekarne iz Češke koja bilježi rast od 1681 posto.

Prusa Research: Prihod 33 milijuna eura

Tvrtku Prusa Research osnovao je 2009. Josef Prusa. Počeo je raditi 3D printere u okviru projekta ReprRap. Riječ je o projektu razvoja niskobudžetnih 3D printera koji mogu sami printati svoje dijelove, a pokrenut je 2005. u Engleskoj, na sveučilištu u Bathu. U vrijeme kada je Prusa pokrenuo tvrtku 3D tisak bio je dostupan uglavnom samo velikim industrijskim tvrtkama i nije bio poznat široj javnosti. No, to se ubrzo promijenilo. Pojednostavljenjem originalnog RepRap modela Josef Prusa je omogućio jednostavniji ispis, sastavljanje i upotrebu 3D printera. Njegovi 3D printeri danas su među najpopularnijima u svijetu – prodao je desetke tisuća printera u više od 130 zemalja.

U 2017. Prusa Research očekivao je prihod od 33 milijuna eura, a Forbesova češka podružnica 2016. procijenila je vrijednost kompanije na 236 milijuna eura. Prusini printeri su također samoreplicirajući – njegova “farma” s više od tri stotine printera revno printa dijelove za nove printere.

Q Software: Uredi od Zagreba do Toronta

Q Software je zagrebačka softverska tvrtka osnovana 2013. godine. Danas ima šest ureda: u Zuerichu, Belfastu, Oslu, Torontu, Los Angelesu i sjedište u Zagrebu.  Tvrtka Q Software nudi digitalna rješenja za tvrtke u više od dvadeset zemalja, kako kažu “od Aljaske do Dubaija”. Među njihovim klijentima su Coca Cola, Lufthansa, Walmart, Facebook, Audi, Volkswagen, Visa, Pfizer, IBM, US Postal Service, University of St. Gallen, Hiliti, Factory Berlin… Q Software je prošle godine bio na 2. mjestu u kategoriji Zvijezda u usponu. Prema neslužbenim izvorima prihodi kompanije u 2017. iznosili su 15,3 milijuna kuna, a u 2016 nešto manje od deset milijuna kuna.

Osim Q Softwarea na trećem mjestu, među 50 najbrže rastućih srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki su još Ars Futura na 10. mjestu (rast 914%), Microblink na 14. mjestu (702%), Rimac Automobili na 36. (361%), Infinum na 40. (315%), Telum na 41. mjestu (313%) te Profico na 47. mjestu (272%).

>>Rimac Automobili 10. najbrže rastuća tehnološka tvrtka u srednjoj Europi

Inače, da bi se tvrtka kvalificirala za uvrštenje u ljestvicu mora ispuniti nekoliko kriterija:

  • u 2014., 2015. i 2016. godini godišnji prihodi tvrtke moraju iznositi najmanje 50.000 eura, a u 2017. godini moraju biti veći od 100.000 eura;
  • mora imati sjedište u nekoj od srednjoeuropskih zemalja (Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka ili Srbija);
  • mora se baviti razvojem ili proizvodnjom zaštićene tehnologije ili značajna kapitalna sredstva trošiti na istraživanje i razvoj;
  • u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u pretežitom vlasništvu strateških subjekata.

Mrvošev Include pobjednik u kategoriji Zvijezda u usponu

Pobjednik u kategoriji Zvijezda u usponu je hrvatska tvrtka Include Ivana Mrvoša koja  proizvodi solarne klupe, s rastom od 1950 posto. Drugi je slovački SEO specijalist itrinity, a treća je češka 3D hardver tvrtka 3Dsimo.

Još u siječnju Ivan Mrvoš je za Poslovni dnevnik rekao da su ugovorili trećinu planiranih narudžbi za ovu godinu: 370 od planiranih tisuću klupa. Fokus je stavio na portugalsko, španjolsko, francusko, talijansko, njemačko, britansko tržište, ali već tada je ugovorio prodaju svojih solarnih klupa i u Skadinaviju, Češku, Slovačku i Ujedinjene Arapske Emirate. U 2017. Include je prihodovao nešto više od šest milijuna kuna, dok su u 2016. prihodi iznosili 1,3 milijuna kuna.

Kategorija Zvijezde u usponu namijenjena je tvrtkama mlađim od četiri godine koje ne zadovoljavaju dobni kriterij (4 godine postojanja) za uvrštenje u ljestvicu pedeset najbrže rastućih. Kandidati za ovu kategoriju moraju poslovati najmanje tri godine i u svakoj od njih (2015. – 2017.) imati godišnji prihod veći od 30.000 eura. U svemu drugome primjenjuju se isti kriteriji kao i za rang-ljestvicu pedeset najbrže rastućih.

Tvrtke Ars Futura i Microblink su, kao i Q Software, osnovane 2013. i tek su ove godine mogle biti uvrštene u glavnu kategoriju.

Tvrtki Profico (47. mjesto) ovo je drugi plasman na listu 50 najbrže rastućih, a tvrtke Rimac Automobili i Telum su treći put uzastopno na listi. Tvrtka Infinum je već “veteran”  – u posljednjih šest godina pet puta je uvrštena na listu najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe.

Češki ZOOT drugu godinu najbolji među velikima

U skupini Pet najvećih su brzo rastuće velike tvrtke, koji se zbog svoje veličine povećanjem prihoda ne mogu mjeriti s manjim tvrtkama uvrštenima među pedeset najbrže rastućih. Ovogodišnji pobjednik skupine je, drugu godinu za redom, češki ZOOT, tvrtka za maloprodaju modne odjeće i obuće putem interneta i fizičkih trgovina, koja kroz promatrano razdoblje bilježi rast prihoda od 513 posto. Sa stopom rasta prihoda od 415 posto slijedi ju poljska tvrtka za marketing i retargeting poslovanja RTB House, a na trećem mjestu je latvijska tvrtka Booking Group za on-line Rent-A-Car sa 271 postotnim rastom prihoda.

U kategoriju Velike petorke uvrštavaju se velike brzorastuće tvrtke koje su u proteklom četverogodišnjem razdoblju ostvarile izvanredno visok rast. Kandidati moraju ispunjavati iste kriterije kao i oni za pedeset najbrže rastućih, osim visine godišnjih prihoda u posljednjoj promatranoj godini (2017.), koji za ovu kategoriju moraju biti viši od 25 milijuna eura.

Najdisruptivniji Litavci, a društveno najinovativniji Poljaci

Treći dobitnik godišnje Nagrade za najdisruptivniju inovaciju (eng. MDI – Most Disruptive Innovation) je litavski Brolis Semiconductors, visoko inovativna tvrtka koja koristi naprednu infracrvenu fotonsku tehnologiju za razvijanje nove vrste senzora koji mogu obraditi kritična očitanja krvi bez probijanja kože. nagrada se dodjeljuje tvrtki koja je, prema ocjeni neovisne komisije, razvila jedinstven i inovativan proizvod ili pruža usluge koje donose revoluciju na tržište.

Ove godine po prvi put je dodijeljena nagrada za društvenu inovaciju, namijenjena tvrtkama koje su uspješno povezale digitalne proizvode i usluge s pozitivnim utjecajem na društvo i okoliš. Dobitnik je, također odlukom neovisne komisije, poljska tvrtka Saule Technologies, koja je razvila novu generaciju solarnih ploča, izrađenih od tanke, savitljive folije koju je moguće omotati oko zgrada.