Iz Junckerova plana dodatnih 100 mil. eura za male i srednje poduzetnike

Sporazum su u okviru inicijative Europske komisije InnovFin potpisali Europski investicijski fond (EIF), Erste&Steiermärkische Bank i Erste&Steiermärkische S-Leasing

49
Erste banka krediti za poduzetnike

Europski investicijski fond (EIF), Erste&Steiermärkische Bank i Erste&Steiermärkische S-Leasing potpisali su sporazum o jamstvu koje će Ersteu omogućiti da inovativnim malim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj osigura zajmove i zakupe u vrijednosti od 100 milijuna eura.

Sporazum je potpisan u okviru inicijative Europske komisije InnovFin, koju podržava program EU-a za istraživanje i inovacije, a omogućen je kroz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI). EFSI je središnji stup Plana ulaganja za Europu Europske komisije, takozvani “Junckerov plan”.

Za inovacije, rast i stvaranje novih radnih mjesta

Potpisivanju u Zagrebu nazočili su direktor EIF-a Alessandro Tappi te potpredsjednik Europske Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen.

Dužnosnici su naglasili zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma dodavši kako će sporazum omogućiti malenim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj da dođu do izvora financiranja koji su im potrebni za inovacije, rast i stvaranje novih radnih mjesta

“Malene i srednje tvrtke ključne su za gospodarstvo. Pokretači su novih tehnologija i novih mogućnosti. Uz pomoć Europskog fonda za strateška ulaganja želimo dati priliku tim tvrtkama za uspjeh u Hrvatskoj, ali i u Europi”, kazao je Jyrki Katainen.

Važnost malih i srednjih poduzeća prilikom pokretanja gospodarskog rasta istaknuo je i član Uprave Erste banke Boris Centner.

Povoljni uvjeti u sljedeće dvije godine

“Iznimno nam je zadovoljstvo što smo s Europskim investicijskim fondom ostvarili suradnju na InnovFin instrumentu garancija za malo i srednje poduzetništvo. Ugovor o garanciji omogućit će nam da u sljedeće dvije godine plasiramo 100 milijuna eura kredita inovativnim poduzetnicima uz povoljnije uvjete.

Moći ćemo im također pružiti potporu u financiranju i provedbi održivih proizvodnih ulaganja te klijentima osiguramo povećanu dostupnost financijskih sredstava”, zaključio je Centner.