HPB, Podravska banka i HBOR pokrenuli kreditnu liniju za privatne iznajmljivače

Kreditna linija namijenjena je isključivo obnovi objekata za smještaj turista u vlasništvu registriranih privatnih iznajmljivača. Za krajnjeg korisnika kamatna stopa iznosit će 2,7 posto za kunske kredite te 2 posto za kredite s valutnom klauzulom

229
kreditiranje privatnih iznajmljivača

Ministarstvo turizma u srijedu je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i dvije poslovne banke potpisalo ugovor za novu povoljnu kreditnu liniju namijenjenu privatnim iznajmljivačima, koja je dostupna odmah. Cilj programa je povećanja kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvima koja se registrirano bave iznajmljivanjem smještaja turistima.

Takvih objekata u Hrvatskoj je registrirano više od 103 tisuće, čime obiteljski smještaj zauzima najveći udjel u smještaju u hrvatskom turizmu. U Ministarstvu turizma ističu da obiteljski smješaj ima važnu ulogu u profiliranju Hrvatske kao destinacije kvalitete i autentičnog doživljaja.

Krediti će se odobravati u kunama i s valutnom klauzulom, u iznosu od 20.000 do 375.000 po objektu, na rok od deset godina uz poček od godinu dana. Aplicirati mogu svi privatni iznajmljivači smještaja koji su registrirani i aktivni u poslu.

Krediti su namijenjeni isključivo za obnovu objekata u obiteljskom turizmu, a ne gradnji novih objekata

U program su se uključile Hrvatska poštanska banka, preko koje će se plasirati 9 milijuna kuna i 2,8 milijuna eura, te Podravska banka preko koje će se plasirati po 2 milijuna kuna odnosno eura.

U ime Hrvatske poštanske banke ugovor je potpisao predsjednik Uprave Tomislav Vuić, a u ime Podravske banke zamjenica izvršene direktorice Dragica Hrkalović.

>>HBOR pripremio program za mikro, male i srednje izvoznike

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko rekla je da se pregovara s još nekoliko banaka o pristupanju programu. Dodala je da je HBOR u posjednjih pet godina financirao ili sufinacirao više od tisuću projekata u turizmu.

Ministarstvo turizma subvencionira kamatu

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da će Ministarstvo turizma subvencionirati kamatu, tako da će za krajnjeg korisnika kamatna stopa iznositi 2,7 posto za kunske kredite te 2 posto za kredite s valutnom klauzulom.

U Ministarstvu turizma očekuju oko 20 tisuća zahtjeva privatnih iznajmljivača za kreditiranje, s obzirom na to da se prema novom pravilniku u iduće četiri godine moraju rekategorizirati. Rekatogorizacija nije obvezna, istaknuo je ministar Cappeli, ali iznajmljivači koji to ne učine trebali bi računati na manji interes turista za smještaj u njihovim objektima.