Kreativnoj industriji za 139 projekata dodijeljeno 8,5 mil. kuna

Najveći iznos, po 350 tisuća kuna, dodjeljen je CineCrou za program jačanja kapaciteta za snimanja u uvjetima Covida-19 te Digitalnoj avanturi za program Reboot Online Games Week i Croatain Game Awards

59
potpore za samostalne umjetnike
[Izvor: Točka na I Media]

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je poduzetnicima u kreativnim industrijama ukupno 8,5 milijuna kuna za realizaciju 139 programa. Sredstva su dodijeljena temeljem Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama koji je bio usmjeren na poticanje aktivnosti i prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja gospodarskih subjekata u okolnostima epidemije COVID-19. Na Javni poziv pristigle su ukupno 343 prijave, priopćilo je u petak Ministarstvo.

Na povećani broj prijava i ukupno traženih sredstava Ministarstvo je odgovorilo povećanjem iznosa dodijeljenih sredstava za pola milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnji ukupni iznos, kako bi u novonastalim okolnostima omogućilo poduzetnicima u kulturi daljnju proizvodnju i distribuciju, a publici povećalo dostupnost i pristup kulturno-umjetničkim sadržajima, navodi se u priopćenju.

Kroz ovogodišnju dodjelu nepovratne potpore Ministarstvo je nastojalo osnažiti i osigurati likvidnost poduzetnika u kulturi kako bi se ublažio negativan utjecaj novonastale situacije na njihovo poslovanje.

Po 350 tisuća kuna CineCrou i Digitalnoj avanturi

Pozivom su obuhvaćeni poduzetnici u područjima izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualnih umjetnosti te audiovizualnih djelatnosti.

Najveći iznos, po 350 tisuća kuna, dodjeljen je CineCrou za program jačanja kapaciteta za snimanja u uvjetima Covida-19 te Digitalnoj avanturi za program Reboot Online Games Week i Croatain Game Awards.

Audio Store Transonica dobio je 250 tisuća kuna za drugu razvojnu fazu programa book & zvook, a 190 tisuća kuna odobreno je Discoveryju za program Filmspot.

Po 180 tisuća kuna dobili su nakladnik Fraktura za Klub čitatelja u online i stvarnom svijetu te knjižarski lanac Hoću knjigu za program 2020.

Po 150 tisuća kuna dobili su Izvan fokusa za pokretanje audio produkcije i mrežne platforme Pozitivni ritam za online koncerte, Sabmarine za program Kultura prilagodbe te Sedmi kontinent produkcija za Portal www.vrtisvoj.film.

>>Izvan fokusa: Od neformalne grupe kreativnih maloljetnika do uspješne producentske kuće

Klap produkciji dodijeljeno je 140 tisuća kuna za opremanje studija industrijskim robotom, nakladničkoj kući V.B.Z. 120 tisuća za zapošljavanje i uvođenje novih tehnologija, promidžbu, opremanje i nabavu opreme zbog Covida-19, a nakladniku Znanje 110 tisuća za očuvanje knjižarskoga lanca i nadogradnju internetske knjižare u novonastalim uvjetima.

Po 100 tisuća kuna dobili su Gamechuk za Trip the Ark Fantastic, Intercoroni za uspostavu samostalnog animacijskog studija, kazališna družina Play drama za audiovizualnu nadogradnju kazališne predstave ‘Dijete našeg vremena’, kazalište Hotel Bulić za ulaganje u razvoj organizacije, MBR kolektiv za edukacijsko-multimedijalnu platformu Brokenships, Svevid za razvoj istoimene platforme, Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival za internetsku platformu za promociju hrvatskog filma croatian.film te Vladimir Bogdanić za ubrzavanje produkcijskog procesa izrade video igara.

Ostalim predlagateljima odobreni su iznosi u rasponu od 30 do 85 tisuća kuna.