Grad Split nagradio najinovativnije projekte – OmoLabu još jedna nagrada

Prva nagrada u iznosu od 50 tisuća kuna pripala je obrtu OmoLab za alate koji olakšavaju i potiču čitanje osobama s disleksijom

298
OmoLab
Petar Reić, OmoLab (u sredini), izvor Grad Split

Grad Split dodijelio je ove godine po prvi puta bespovratne potpore najboljim inovativnim poduzetničkim projektima. Odabrani finalisti predstavili su svoje projekte na Ekonomskom fakultetu, a žiri je odabrao najbolje među njima.

Prva nagrada u iznosu od 50 tisuća kuna pripala je obrtu OmoLab za alate koji olakšavaju i potiču čitanje osobama s disleksijom. OmoLab je lani bio jedan od pobjednika natječaja Budi promjena koji organiziraju Tele2 i zaklada Reach for Change, a ove godine je bio među pobjednicima natječaja Pokreni nešto svoje i Zagreb Connect.

Aplikacija koja pomaže osobama s disleksijom

Osnivač OmoLaba je Petar Reić. Njegova žena i kći imaju disleksiju i htio im je pomoći  da normalno čitaju. Razvili su OmoType, obitelj fontova oblikovanu za osobe s disleksijom i drugim poteškoćama u čitanju te mobilnu aplikaciju OmoReader koja optimizira primjenu Omotype pisma. Razvoj projekta počeo je prije pet godina, a posljednjih godinu dana intenzivno se radilo na samoj aplikaciji.

Aplikacija je još uvijek u beta fazi, a nudi 52 različita fonta. Korisnik preuzme knjigu u digitalnom obliku te odabere font koji mu odgovara. Moguće je također rastaviti tekst na slogove u različitim debljinama ili bojama što olakšava ritam čitanja. Unutar aplikacije dostupne su 232 besplatne e-knjige, uključujući i 72 koje se nalaze u sustavu lektire. Moguće je, naravno, koristiti i e-knjige bilo kojeg drugog izvora. Proizvod je za hrvatsko tržište besplatan.

“Po prvi puta smo promatrali font kao nešto dinamično, nešto što se može prilagoditi jedinstvenim potrebama korisnika. Naime, disleksija je izrazito individualan poremećaj sa širokim spektrom manifestacija i do sada nije bilo alata koji bi se mogli individualno prilagođavati. Moram istaknuti da naši alati pomažu, ali nisu zamjena za stručnu pomoć, jer je disleksija fonološki poremećaj, a ne vizualni. Znači, ono što mi radimo ima limitirani doseg”, rekao je Reić. “Veseli nas što je Omoreader u mjesec i pol dana pridobio više od 500 korisnika. Od toga je 300 registriranih, a 187 su osobe s disleksijom, što predstavlja  značajnu bazu za istraživanje ovog poremećaja.”

Pametne plutače

Druga nagrada u iznosu od 30 tisuća kuna pripala je projektu Pametne plutače tvrtke Bonus Nubes. Cilj je omogućiti efikasan nadzor nad pomorskim dobrom na temelju novih tehnologija. Trenutno su fokusirani na kontrolu protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama preko ‘pametnih plutača’, ali proizvod planiraju razvijati dalje kako bi njime mogli doprinijeli povećanju sigurnosti na moru i zaštiti mora od onečišćenja.  Ova ideja osvojila je već brojne nagrade, a prepoznali su je i splitsko Sveučilište, HAMAG-BICRO, Splitsko-dalmatinska županija i Plovput.

“Glavni motiv zašto smo krenuli u ovaj projekt je nedostaje visoko-tehnoloških rješenja koja se bave  sigurnošću na moru. Naša pametna plutača temelji se na Computer Vision i Artificial intelligence tehnologiji u kombinaciji s hardverom. Ona će moći detektirati nedozvoljeno ponašanje na moru, poput glisiranja, pomagat će unesrećenima, kontrolirati plovila u nacionalnim parkovima”, rekao je Marijan Čipčić, koji je uz Vedrana Jukića suosnivač tvrtke Bonus Nubes.  Nagradu od 30 tisuća kuna uložit će u razvoj pilot projekta.

Platforma za dentalnu dijagnostiku

Treća nagrada u iznosu od 20 tisuća kuna pripala je tvrtki Mamić savjetovanje za razvoj softverske platforme Denther za dentalnu dijagnostiku koja pacijentima omogućava dobivanje provjerenih dijagnoza. Idućeg mjeseca trebala bi početi registracija pacijenata, a  platforma će se testirati u Splitu, Pragu i Berlinu.

“Pacijenti koji žele dobiti provjerene dijagnoze preko naše platforme dobiju dijagnozu oko koje se usuglasi pet stomatologa. Sve što treba napraviti nakon registracije je uploadati slike svojih zuba. Nakon toga mi te snimke dajemo stomatolozima koji daju svoje mišljenje i na kraju se kreira jedinstveno izvješće”, objasnio je Tomislav Mamić, splitski poduzetnik koji je s programerom Petrom Perišićem razvio platformu Denther. Plan je, dodaje, proširiti primjenu na druge grane medicine.

“Današnja medicinska oprema, pogotovo tehnologija snimanja, toliko je uznapredovala da su slike postale bolji dijagnostički alat od očiju doktora.”

“Utješne“ nagrade od po 10 tisuća kuna dobili su tvrtka Regjo consulting za projekt plutajući stambeni modul, startup EazyOil za ubrzanje procesa plaćanja na benzinskim crpkama te tvrtka Newton za razvoj online platforme za iznajmljivanje vozila.

Namjera Grada Splita je ovom podjelom sredstava prepoznati najbolje poduzetničke inovacije te istima dati konkretnu podršku i resurse i osigurati daljnji razvoj i put od ideje do opipljivog rješenja koje će Split činiti boljim mjestom za život, istaknuo je Krešimir Budiša, savjetnik splitskog gradonačelnika za EU fondove i direktor Tehnološkog parka Sveučilišta.

“Nadam se da ćemo dogodine imati Inkubator sveučilišta u Spinutu gdje će mladi inovatori moći smjestiti svoje urede, stvarati i zapošljavati, a nadam se i prerasti prostor Inkubatora i preseliti se u Tehnološki park na Dračevcu”, rekao je Budiša te dodao da će dogodine natječaj biti još bogatiji.