Otvorena kreditna linija za istarske poduzetnike vrijedna 60 mil. kuna

Krediti će se dodjeljivati za nove investicije ili za trajna obrtna sredstva, korisnici mogu biti mala i srednja trgovačka društva, obrti i zadruge, a uvjeti kreditiranja povoljniji su od trenutnih tržišnih

82
Poduzetnik Istarska županija 2017
Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije, i Valter Flego, žuoan Istarske županije

Istarska županija potpisala je Ugovor o poslovnoj suradnji s Istarskom kreditnom bankom, Raiffeisenbank Austrijom, Privrednom bankom Zagreb i Erste bankom u sklopu programa kreditiranja Poduzetnik Istarska županija 2017.

Ukupna vrijednost nove kreditne linije je 60 milijuna kuna. Krediti će se dodjeljivati za nove investicije ili za trajna obrtna sredstva. Korisnici mogu biti mala i srednja trgovačka društva, obrti i zadruge.

U ovogodišnjem programu kreditiranja Istarska županija će sufinancirati kamatu u iznosu od 1 posto tijekom cijelog razdoblja otplate kredita. Uvjeti kreditiranja su povoljniji u odnosu na trenutnu situaciju na financijskom tržištu. Kamatne stope za nove investicije bit će između 1,92  i 2,30 posto, a za trajna obrtna sredstva između 2,20 i 2,80 posto, ovisno o odabranoj banci. Rok otplate za gotovinske kredite je tri godine te za namjenske kredite do sedam godina, uz odgodu plaćanja od godinu dana. U oba slučaja maksimalni iznos kredita po korisniku je 1,5 milijuna kuna.

Četiri banke odabrane su za partnere jer su ponudile najpovoljnije uvjete suradnje nakon što je u travnju objavljen Poziv bankama za iskazivanje interesa za uključivanje u program kreditiranja Poduzetnik Istarska županija 2017.

Istarski župan Valter Flego prilikom potpisivanja ugovora o suradnji s bankama rekao je kako je cilj programa olakšati istarskim poduzetnicima ulaganje u vlastiti posao, jačanje njihove konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, poticanje stvaranja novih radnih mjesta te povećanje kvalitete života u Istri.

U četiri godine otvoreno tri tisuće radnih mjesta

Flego je podsjetio da je u protekle dvije godine u okviru programa kreditiranja poduzetnika odobreno 127 kredita u iznosu od 79,3 milijuna kuna. Brojne mjere i programi pomoći gospodarstvu na razini Županije rezultirali su rastom broja obrta i njihovog prihoda, dvostruko većom vrijednošću izvoza u odnosu na uvoz te smanjenjem stope nezaposlenosti, istaknuo je istarski župan, dodavši da je u proteklom mandatu u Istri stvoreno tri tisuće novih radnih mjesta.

U protekle četiri godine Županija je kroz razne mjere pomoći poduzetnicima izdvojila gotovo 5,2 milijuna kuna. Ove godine za poticanje poduzetništva osigurano je 1,17 milijuna kuna.

Sve operativne poslove vodit će Istarska razvojna agencija. Na stranicama Agencije dostupno je i više informacija o programu.