Poziv za potpore novoosnovanim poduzećima zatvoren uoči zaprimanja prijava

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poništilo je i zatvorilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga objavljen 1. travnja, a rok za podnošenje projektnih prijava trebao je trajati od 1. do 30. lipnja 2022.

24
[Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja]

Savjetnik predsjednikam Vlade za gospodarstvo Zvonimir Savić voli pohvaliti predsjednika Vlade, Vladu i sebe zbog raspisivanja poziva za dodjelu sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Na žalost, pokazalo se da objava poziva ne znači puno, jer je poziv na dostavu projektnih prijedloga „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“ poništen i zatvoren samo dan prije početka zaprimanja prijava. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poništilo je i zatvorilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“ zbog izmjene modaliteta Poziva, navodi se u obavijesti Ministarstva.

Poziv je objavljen 1. travnja ove godine u okviru operativnog programa NPOO-a i bio je namijenjen malim i srednjim poduzećima do pet godina starosti. Rok za podnošenje projektnih prijava trebao je trajati od 1. do 30. lipnja 2022. godine. Dokumentacija se u sustav mogla unositi od 20. travnja, no sva unesena dokumentacija se sada poništava, odnosno “zatvaranjem poziva sve verzije dokumentacije prestaju biti važeće”.

Zbog zatvaranja poziva rad na projektnim prijavama unutar sustava eNPOO onemogućen je nakon 14 sati, 31. svibnja 2022. godine. O slijedećim koracima vezanim za Poziv potencijalni prijavitelji bit će pravovremeno obaviješteni, navodi Ministarstvo.

U okviru poziva trebale su biti dodijeljene bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 141 milijun kuna, a bespovratna sredstva po prijavitelju iznosila bi 200.000 do milijun kuna.

Cilj poziva (bio) je potaknuti rast novoosnovanih malih i srednjih poduzeća (MSP) koja razvijaju inovacije (proizvode i usluge) temeljene na znanju ili visokim tehnologijama, koje su nove ili znatno poboljšani u usporedbi s dostignućima na tržištu. Kroz poziv su se trebali podržati projekti u pred-komercijalnoj fazi za budući razvoj i komercijalizaciju proizvoda/usluga, tehnologija te sufinancirati povećanje proizvodnih kapaciteta povezanih s projektom i povećanje spremnosti poduzeća za investicije.