Šest pobjednika natječaja Pokreni nešto svoje

Među 432 prijave odabrani su Erato Expert, L’aventure en Primitivance, Juvo - Home Friend, HardCore Industry, Lastovska maslina i Freewa - Free Water Project

297
Pokreni nešto svoje

Predstavnici ACT Grupe, konzorcija društvenih poduzeća iz Čakovca, predstavili su šest pobjednika prvog natječaja programa Pokreni nešto svoje, namijenjenog poduzetnicima početnicima i mikropoduzećima.

Među 432 prijave odabrani su Erato Expert, L’aventure en Primitivance, Juvo – Home Friend, HardCore Industry, Lastovska maslina i Freewa – Free Water Project.

“Broj prijava na natječaj pokazuje da u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha i značajnog inovativnog potencijala. Odabir šest najboljih projekata u tako velikoj konkurenciji bio je iznimno težak. U konačnici su dodatne bodove dobivali oni projekti koji su vrlo precizno predstavili svoj značajan društveni ili okolišni utjecaj, kao i potencijal rasta i održivosti svoje projektne ideje“, naglasio je Igor Roginek, voditelj marketinga ACT Grupe.

Pobjednici će osim financijskih sredstava zatraženih u prijavi, dobivati i kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku za razvoj svojih projekata u sljedećih šest mjeseci.

Projektima maksimalnih 100.000 kuna

Program Pokreni nešto svoje potiče projekte s pozitivnim društvenim utjecajem, a nudi im savjetodavnu podršku i bespovratna financijska sredstva te odgovara na potrebe poduzetnika za početak i razvoj njihova poslovanja. Za sufinanciranje projekata osigurano je ukupno 423.460 kuna, dok su prijavljeni projekti mogli biti maksimalne vrijednosti do 100.000 kuna. Program financira Philip Morris Zagreb.

“Svrha programa jest pomoći konkretne projekte s pozitivnim društvenim utjecajem, pri čemu jednaku važnost dajemo savjetodavnoj i financijskoj podršci u njihovom razvoju poslovanja. ACT Grupa će pobjedničkim projektima osigurati savjetovanje u provedbi projekta, promociju projekata kroz kampanju Programa, mjerenje društvenog utjecaja te izradu izvještaja o društvenom utjecaju“, kazao je Teo Petričević, direktor ACT Grupe, na predstavljanju dobitnika.

Detalji o pobjednicima natječaja u 2017. godini:

Erato Expert je tehnologija razumijevanja prirodnog jezika koja se može ugraditi u internetske i mobilne aplikacije, u obliku chatbota ili drugog inovativnog sučelja. Platforma će biti otvorena za sve, a mogućava krajnjim korisnicima da se informiraju o onome što ih zanima, samostalno, i to onako kako bi upitali živog sugovornika, bez potrebe za poznavanjem ključnih riječi.

L’aventure en Primitivance je kozmetički brend koji će kreirati probnu liniju luksuznog seruma pri čijoj se proizvodnji koriste isključivo sirovine dalmatinskog podneblja. Jedan od krajnjih ciljeva ovog projekta je osnivanje zaklade koja će podržavati ekonomsku nezavisnost žena kroz edukaciju kojom bi se osposobile kao buduće kooperantice.

Juvo – Home Friend pametni je alarmni sustav iz područja Interneta stvari koji upozorava roditelje ako njihovo dijete bez nadzora krene prema manje sigurnim dijelovima doma. Cilj projekta je razviti rješenje koje će svim roditeljima olakšati svakodnevicu, povećati sigurnost doma i paziti na djetetovo okruženje unutar doma.

HardCore Industry projekt donosi inovativan pristup problemu pri konstruiranju okvira za biciklistički spust (downhill) i u biciklističku industriju unosi naprednu tehnologiju iz zrakoplovstva i brodogradnje. Korištenjem novih materijala i inovacija bit će konstruiran i izrađen tehnički napredan proizvod koji će zasigurno utjecati na pomicanje granica u natjecanjima u ovoj zahtjevnoj sportskoj disciplini.

Lastovska maslina je projekt koji želi istaknuti posebnost autohtone lastovske sorte Piculja plasirajući novi, krajnje kvalitetni proizvod na tržište, s naglaskom na spoj tradicije i modernog načina maslinarstva. Pokrenulo ga je Obiteljsko gospodarstvo Trojković koje obrađuje najveći maslinik na otoku.

Freewa (Free Water Project) tim je osmislio mobilnu aplikaciju koja pokazuje izvore vode, bilo da se radi o prirodnom izvoru ili javnoj česmi, te staklenu ekološku bocu s praktičnom torbicom. Torbica će se proizvoditi od reciklirane pet ambalaže, kako bi se dodatno smanjila njena količinu koja završi u morima.