Osamnaest startup timova natječe se za nagradni fond od milijun kuna

Finale Startup Factoryja održat će se 27. studenoga na međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect gdje će najbolji timovi za razvoj osvojiti bespovratna sredstva iz novčanog fonda Grada Zagreba vrijednog milijun kuna

227
Startup Factory 2019

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) u ponedjeljak se predstavila četvrta generacija predakceleracijskog programa Startup Factory. Odabrano je 18 timova koji će proći intenzivnu edukaciju uz vodstvo vrhunskih mentora i podršku utemeljenu na ZICER-ovj infrastrukturi.

U predakceleracijskom programu Startup Factory 2019 će sudjelovati:

A–SAP

Cilj projekta je napraviti znanstveno istraživački sustav instrumenata, nazvan A-SAP, koji će biti u stanju s visokom preciznošću i u realnom vremenu prepoznati sve relevantne karakteristike tuče (broj zrna, dimenziju, kinetičku energiju itd.), biti otporan na ekstremne vremenske prilike te dovoljno robusan za višegodišnji rad uz minimalno održavanje.

ArboSmart Technologies

ArboSmart Cloud je web sustav za pametno upravljanje zelenom infrastrukturom. Namijenjen je svim osobama u lancu odlučivanja i stručnim osobama (urbanim šumarima). Omogućuje pametno održavanje postojećeg urbanog zelenila, planiranje novoga, praćenje budžeta, izvještavanja i brojne druge funkcionalnosti. Sustav je razvijen u suradnji sa vodećim svjetskim stručnjacima na području urbanog šumarstva.

Double Lens

Double Lensu razvijaju osobno prilagođene arhitekturalne vizualizacije, a potom ih ukomponiraju s virtualnom realnosti. Te vizualizacije služe kao marketing i zaključavanje prodaje neizgrađenih nekretnina. Krajnji korisnici (kupci nekretnina) mogu iskusiti nekretninu u world-scale VR-u prije nego li je uopće izgrađena. Uz navedeno, razvijaju i licencabilni c++ plugin koji će automatizirati izradu vizualizacija iz AutoCad tlocrta.

Ekono

Chatbot aplikacija koja korisnicima omogućuje da nauče više o osobnim financijama te da jednostavnije prate troškove, štede i upravljaju financijama. Zahvaljujući tehnologiji umjetne inteligencije, razgovorni robot odgovara na pitanja o potrošnji, ali i djeluje proaktivno, savjetujući o uštedama, novim uslugama i sl. Chatbot je zabavan sugovornik s kojim možete čavrljati na hrvatskom jeziku, a uz dnevne pitalice razvija i financijsku pismenost korisnika.

EM-Mobile

Područje fokusa projekta je turizam. Glavna posebnost bicikla je softver koji u svakom trenutku zna najbolje i turistički najzanimljivije lokacije, bilo da se radi o zabavi, povijesti, istraživanju ili pak o prirodi, te gastronomskoj ponudi toga dijela. Pomoću jakog GPS sustava zna lokaciju te najbliže navedene lokacije koje filtrira uzevši u obzir preostalo stanje baterije, vremensku prognozu, vrijeme. Sve informacije korisnik dobiva preko Guideb kacige. U trenu može čuti sve informacije o lokaciji.

“Mi svoj projekt razvijamo u Imotskom i imamo podršku u tom okruženju. Pomogla nam je općina Runovići I grad Imotski, pomogli su prijatelji koje je okupio moj prijatelj fra Lazar Perica. Oni su, bez mog znanja, skupili novac za objekt u kojem sada proizvodimo svoje bicikle. Ipak, tamo smo usamljeni u jednom drugom smislu. Ono što nam nedostaje je taj pozitivni duh koji vlada unutar startup ekosustava. Nama je sve ovo novo. Učimo od svakog  ponešto. Zbog te pozitivne energije, razmjene ideje, opće pozitive koja ovdje vlada prijavili smo se za Startup Factory, tako da ćemo ipak dio poslovanja s Imotskog proširiti na Zagreb”, rekao je Mario Ljubićić u ime svog tročlanog tima.

Fraseer

Sustav za financijsko planiranje, simuliranje i izvještavanje koji je namijenjen tvrtkama srednje veličine kako bi se kasnije predvidjeli poslovni rezultati i na vrijeme se donijele strateške poslovne odluke. Farseer omogućuje kolaborativno i kontinuirano planiranje i usporedbu planova sa stvarnim rezultatima, uz uštedu vremena i smanjenje pogrešaka. Tvrtke u prosjeku troše 31 dan na planiranje i izvještavanje, što se implementacijom Farseera skraćuje za 50%.

FloorNap

Platforma za niskobudžetni smještaj do 15 eura po čovjeku. Plan je potaknuti kulturu “spavanja na podu” (npr. u vrećama za spavanje) i na taj način omogućiti jeftiniji smještaj s boljom lokacijom. Žele omogućiti putnicima, prvenstveno mladima, ono što oni žele, siguran smještaj s “minimalnom prtljagom”. Tri vrijednosti koje promiču su: ekonomsko putovanje – niskobudžetne ponude, druženje putnika i iznajmljivača, te ekološko putovanje- “bez plahta” kao najekološkiji način putovanja.

FoBiP

Ugradbeni panel koji se montira s unutrašnje strane na zidove postojećih ili novih građevina, i filtrira okolni zrak fiksirajući pritom CO2 odnosno CH4 mikrobiološkim putem. Kao nusproizvod fiksacije stvara se biomasa koja se može plasirati na tržište kao dodatak ljudskoj prehrani, stočna hrana, gorivo, osnova za biodizel…

“Ako ništa drugo, možete ga pretvoriti u kompost. Smanjujete tako emisiju metana i ugljičnog dioksida, a imate proizvod koji možete plasirati na tržište”, dodaje Marko Brkljačić koji je predstavio tim FoBIP-

“Prijavili smo se kako bismo financirali izradu prototipa i testiranje”, rekao je Marko za točkanai.hr. Dodao je kako je ugodno iznenađen reakcijama i interesom žirija. “Javile su nam se i neke tvrtke koje se bave industrijskom ventilacijom, sustavima za grijanje i hlađenje u industriji. Želimo napraviti prototip, testirati ga i doći što bliže tržištu.”

Hero Factory

Platforma za učenje i vođenje digitalnog poslovanja malih poduzetnika. Kao vaš mali asistent za online marketing, svakodnevno slaže korake koje je potrebno napraviti (poput Facebook objave), a odmah nudi i brze korake kako to najbolje izvesti.

Hypergola

Predstavlja inovativno rješenje na području montažno-demontažnih natkrivenih prostora. Osnovna namjena nadstrešnica je kreiranje iskoristivog prostora. Međutim, što ako se ta jednostavna i svrsishodna konstrukcija oplemeni dodatnim slojem? Slojem koji će omogućiti da pergola ne služi samo kao zaštita od prirodnih pojava, već iste koristi u stvaranju dodatne vrijednosti – energije.

LafTonic

Povoljno i učinkovito povezuje istraživanje tržišta i Crowdfunding pomoću niza inovativnih algoritama i analize sadržaja. Autori koji žele producirati web serije/filmove mogu dobiti povratne informacije njihove online publike i preciznu validaciju tržišnog potencijala, smjernice za poboljšanje te listu ključnih riječi za ciljanje prave publike putem oglasa. Na temelju tih podataka, korisnike zatim povezuju s mikro investitorima i agencijama koji im pomažu lansirati Crowdfunding kampanju.

Mundus Education System

Projekt koji za cilj ima približiti tehnologiju formalnom obrazovanju kroz nekoliko hardverskih i softverskih rješenja. Jedno od njih je pametna društvena igra koja je ustvari platforma za gejmificirano učenje. Maskira proces učenja u igru.

Probot

Proizvodi visokotehnološke sprave za trening slobodnih udaraca u nogometu. Uvode naprednu tehnologiju u sport kako bi dodatno poboljšali učinkovitost trenažnih procesa. Probot je potpuno prilagodljiv živi zid kojim se upravlja preko mobilne aplikacije. Ima integriranu kameru sa razvijenim računalnim vidom, tako da Probot može simulirati realne uvjete nogometnih utakmica na način da simulira skok živog zida.

RecorrQCQ (Quantitative Coating Quality)

Riječ je o uređaju za laboratorijska i terenska mjerenja impedancije zaštitnih premaza na metalu. Uređaj je prilagođen korisniku, a rezultat se jednostavno interpretira primjenom referentne skale koja povezuje impedanciju i kvalitetu premaza. Za razliku od uobičajene vizualne kontrole kojom se opažaju oštećenja premaza, ReCorr QCQ daje mogućnost procjene kvalitete novih i još neoštećenih premaza.

“Naš proizvod je uređaj za kvantitativnu kontrolu kvalitete zaštitnih premaza na metalu. Može se koristiti u laboratoriju i na terenu te predstavlja veliki tehnološki iskorak u odnosu na dosadašnju vizualnu kontrolu. Jedinstven je na tržištu i ima veliki broj potencijalnih korisnika širom svijeta. Želimo što brže i djelotvornije doprijeti do tih korisnika. Zato smo sada u ZICER-u i na Startup Factory programu”, rekla je Sanja Martinez u ime tima RecorrQCQ.

SEAtonomous

Misija Seatonomousa je implementacija inteligentnih sustava upravljanja na vodi. Tim Seatonomousa istovremeno se fokusira na dva slična projekta: razvoj plovila na daljinsko upravljanje za prihranu ribe u sportskom ribolovu, te razvoj autonomnog modularnog plovila za širok spektar mogućih primjena. Moduli koji su trenutno u razvoju su modul za prihranu ribe na velikim ribogojilištima na otvorenom moru, te za sakupljanje površinskog smeća u kanalima.

SIM

Obuhvaća sve potrebne funkcionalnosti za upravljanje informacijama, dokumentima i poslovnim procesima, posebno za vođenje sportskih klubova. Na tom putu pomažu im savjetnici s iskustvom, između ostalih, iz Hrvatske nogometne reprezentacije, Dinama, te oni koji znaju operacije klubova na međunarodnoj razini. Trenutni fokus je na upravljanju sportskim akademijama kao i pametno upravljanje i predikcija treninga.

Urban Oasis

Inteligentni, aeroponski, IoT vrt. Urban Oasis projekt je mladih entuzijasta čiji je cilj korisniku, kroz aeroponski uređaj, pružiti zeleni izvor zdrave hrane. Podižući tako kvalitetu života te ljepotu interijera na višu i profinjeniju razinu, smanjujući emisiju stakleničkih plinova. Sastavni dio uređaja čine moderan dizajn, IoT mreže, aeroponski način uzgoja biljnih vrsta, napredna softverska rješenja te strast za prirodom, zdravom hranom i biljem.

Valut

Mobilna aplikacija namijenjena primarno turistima kako bi mogli mijenjati valute, nadoplaćivati svoj Valut račun, te povlačiti gotovinu na nekoj od partnerskih lokacija. Time turisti izbjegavaju iznimno loš tečaj i naknade koje im aerodromske mjenjačnice i bankomati naplaćuju prilikom posjeta državi s drugom valutom.

Finale 27. studenoga

Finale Startup Factoryja održat će se 27. studenoga na međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect gdje će najbolji timovi za razvoj osvojiti bespovratna sredstva iz novčanog fonda Grada Zagreba vrijednog milijun kuna. Također, na Zagreb Connectu svečano će se obilježiti 25 godina kontinuiranog poticanja tehnološkog poduzetništva u Gradu Zagrebu.