Startup Worig pobjednik je hrvatskog Elevator Lab Challengea

Worig razvija aplikaciju koja će vlasnicima nekretnina omogućiti da procijene financijsku pouzdanost najmoprimaca, a najmoprimcima ponuditi različite mogućnosti za financiranje najma

70
worig

Startup Worig pobjednik je natjecanja Elevator Lab Challenge održanog u petak u Zagrebu u organizaciji Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA). Worig, koji su pokrenuli braća Nino i Deni Čosić, razvija aplikaciju koja će vlasnicima nekretnina omogućiti da procijene financijsku pouzdanost najmoprimaca, a najmoprimcima ponuditi različite mogućnosti za financiranje najma.

Uz Worig na hrvatskom Elevator Lab Challengeu natjecalo se još šest fintech startupa koji su prošli inicijalnu selekciju Raiffeisen banke: Identyum, Yottabyte, Volo, Afinitos, AMPnet i Electrocoin​,

Svi timovi su prezentirali svoje ideje i rješenja iz područja financijskih tehnologija pred stručnim žirijem, koji ih je ocjenjivao u kategorijama inovativnosti, originalnosti proizvoda i/ili usluge, aplikabilnosti te jedinstvenosti, odnosno originalnosti ideje.

U stručnom žiriju bili su ​Michael Georg Müller (predsjednik Uprave RBA), ​Miljenko Graovac (direktor Digitalnih proizvoda RBA), Izet Ždralović (suosnivač Microblinka), ​Ivan Brezak Brkan (osnivač portala Netokracija), te ​Nikola Kapraljević​ (COO Infinuma).

Žiri je na kraju najboljim i najperspektivnijim FinTech startupom u Hrvatskoj proglasio Worig, tako da su , braća Čosić preuzela glavnu nagradu u iznosu od 5000 eura. Osim toga, Worigov tim sudjelovat će već u utorak na regionalnom finale Elevator Lab Challengea u Beogradu, a kao pobjednik lokalnog natjecanja imat će priliku izboriti plasman na polufinale natjecanja Elevator Lab Challenge koje će se održati u Beču i na kojem će se natjecati s finalistima iz ostalih zemalja.

>>Evo tko su prvi polaznici prvog akcelatorskog programa Fil Rouge Capitala

U međuvremenu startup Worig je u ponedjeljak, tri dana nakon pobjede na lokalnom Elvator Lab Challengeu, krenuo u akcelatorski program fonda rizičnog kapitala Fil Rouge Capital. Kao sudionici programa dobili su i početnu investiciju od 50.000 eura.

Elevator Lab Challenge – vjetar u leđa

“RBA u FinTech zajednici vidi svoje partnere, a ne samo konkurenciju, te mijenjamo način na koji i interno adresiramo sve izazove, primjenjujući moderne metode agilnog razvoja i Design Thinkinga, dok fokus stavljamo na korisničko iskustvo. Vjerujem da je Elevator Lab Challenge prilika ne samo nama, već i prepoznatim startupima, da svojim idejama daju vjetar u leđa”, rekao je prilikom proglašenja pobjednika ​Michael Müller, predsjednik Uprave RBA.

“Najbolji i najinovativniji startupi”, nastavio je Müller, “imaju priliku svoje ideje prezentirati, ali i implementirati u sustav poput Raiffeisen Bank Internationala (RBI), te na taj način svoje usluge ili proizvode ponuditi mreži od više od 16 milijuna klijenata s kojima RBI radi na prostoru središnje i istočne Europe. Čestitam još jednom svim natjecateljima na njihovoj ustrajnosti, idejama i originalnosti, te im želim puno uspjeha u daljnjem poslovanju. Naravno, pobjednik može biti samo jedan, te se veselim što ćemo imati priliku pratiti upravo Worig u njihovom daljnjem radu i razvoju“, zaključio je Müller.

Ovogodišnji Elevator Lab Challenge organiziran je putem regionalnih, odnosno lokalnih natjecanja, koji su održani u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Pobjednici regionalnih natjecanja sudjelovat će na Gala događaju u Beogradu, gdje će se također boriti za novčanu nagradu u iznosu od 5000 eura.