Vučković najavila pomoć zbog suše u vrijednosti 200 mil. kuna

Procjenjuje se da će zbog suše prinos kukuruza biti 70 posto manji, ječma, suncokreta i pšenice 40 posto, krumpira za oko 50 posto, došlo je do prisilnog zrenja velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda ljekovitog bilja

33
pomoć zbog suše
Procjenjuje se da će prinos kukuruza zbog suše biti 70 posto manji [Image by Couleur from Pixabay]

Zbog velike suše Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je izvanrednu mjeru pomoći poljoprivrednicima u okviru programa ruralnog razvoja vrijednu oko 200 milijuna kuna, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nedjelju.

“Takva mjera omogućena nam je prije svega zbog brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. Međutim, svi poljoprivrednici koji budu osjećali povećanje troškova i pad prihoda, a koji primjenjuju dobre agrookolišne prakse, što je jedan od osnovnih uvjeta, moći će koristiti ovu mjeru koja će za njih biti vrijedna do 15 tisuća eura, kao paušalna potpora”, rekla je Vučković i dodala kako će Ministarstvo razmotriti i druge načine pomoći poljoprivrednicima.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je u petak sve hrvatske županije i Grad Zagreb da proglase vremenske nepogode zbog dugotrajnog izostanka kiše odnosno suše koja je naštetila proizvođačima niza poljoprivrednih proizvoda.

“Posljedice dugotrajnog izostanka padalina značajno bi mogle utjecati na urod pojedinih ratarskih kultura, voća i povrća, ljekovitog bilja i drugog, a posljedično će se suša, ali i svi drugi poremećaji na globalnom tržištu, odraziti i na rast proizvodnih troškova te nedostatak hrane za stoku. To će dodatno ugroziti ionako teško stanje u svim stočarskoj proizvodnji“, upozorio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Prema podacima Europske unije suša je 70 posto područja Hrvatske. Posljedice suše osjećaju se u gotovo svim različito na različitim proizvodnim područjima Hrvatske, no već sad procjenjuje se da će prinos kukuruza biti 70 posto manji, ječma, suncokreta i pšenice 40 posto, krumpira za oko 50 posto, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenja velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda i u proizvodnji ljekovitog bilja.

Hrvatski poljoprivrednici zbog velike su suše od Ministarstva su tražili i moratorij na izvoz.

Ministrica Vučković porućila je kako Ministarstvo ozbiljno razmatra sve zahtjeve poljoprivrednika, ali da “ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar put”.

No, dodale je kako je donesena odluka o odstupanju od pravila vezanih uz dobivanje potpore, odnosno predujma izravnog plaćanja krajem listopada, početkom studenog ove godine.

“Poljoprivrednici ne mogu ispuniti sve zahtjeve vezane uz dobivanje ovog predujma. Njihovi su razlozi opravdani, riječ je o višoj sili. Tamo gdje se proglasi elementarna nepogoda, vidimo da su županije itekako počele proglašavati opravdano elementarne nepogode zbog značajnih šteta od suše, oni neće morati ispuniti zahtjeve koji su inače projicirani, a moći će dobiti potporu”, pojasnila je Vučković.