Natječaj za za dodjelu potpora za osiguranje poljoprivredne proizvodnje

Intenzitet javne potpore je 70 posto prihvatljive premije osiguranja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 13.338.000,00 eura, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku iznosi 75.000 eura

13
osiguranje poljoprivredne proizvodnje
Zbog visokih temperatura na jugu Europe usjevi inače vrlo otpornih maslina pretrpjel su velike štete [Izvor: Pixabay]

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u ponedjeljak, 21. kolovoza 2023., natječaj za dodjelu potpora za financiranje troškova premije za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Intenzitet javne potpore je 70 posto prihvatljive premije osiguranja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 13.338.000,00 eura, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku iznosi 75.000 eura.

Cilj je potaknuti poljoprivrednike na ugovaranje osiguranja njihove poljoprivredne proizvodnje kako bi se umanjili ekonomski gubici prouzročeni nepovoljnim klimatskim prilikama i životinjskim bolestima. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika koje ispunjavaju uvjete iz članka 7. Pravilnika.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva je od 25. rujna u 12 sati do 31. prosinca 2023. u 12 sati.

Unutar Programa ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede provodilo je i operaciju 17.1.1. „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ kojim se dodjeljivala potpora za sufinanciranje premije osiguranja, pri čemu je za oko 46 tisuća zahtjeva korisnika isplaćena potpora u ukupnom iznosu od 97,7 milijuna eura.