Za ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice 250 mil. kuna

Kroz mjeru je osigurano 150 milijuna kuna za male i srednje, a 100 milijuna kuna za velike korisnike. Sredstva su namijenjena za izgradnju skladišta za žitarice i uljarice, opremanje novih, ali i postojećih skladišta, izgradnju i opremanje sušare te kupnju pokretne sušare

81
[Izvor: Pixabay]

U okviru Programa ruralnog razvoja objavljen je natječaj kojim je poljoprivrednicima stavljeno na raspolaganje 250 milijuna kuna za ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice. Cilj je podizanje konkurentnosti hrvatskog ratarstva i stočarstva, ali i osigurati stabilnost tržišta te smanjiti gubitke proizvođača zbog nižih cijena.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru žitarica ili stočarstva, odnosno govedine i teletine, mlijeka i mliječnih proizvoda, ovčetine i kozletine, svinjetine, mesa peradi.

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 27. travnja 2022. godine do 30. lipnja 2022. godine.

Riječ je o mjeri 4.1.1 “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” kroz koju je 150 milijuna kuna osigurano za male i srednje, a 100 milijuna kuna za velike korisnike. Sredstva su namijenjena za izgradnju skladišta za žitarice i uljarice, opremanje novih, ali i postojećih skladišta, izgradnju i opremanje sušare te kupnju pokretne sušare. Najniži iznos javne potpore po projektu je 5 tisuća eura, a najveći milijun eura.