Zajmovi COVID-19 za mikropoduzetnike Varaždinske županije

Na raspisani natječaj mogu se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro-poduzetnici s područja Varaždinske županije koji imaju do 10 zaposlenih

177
zajmovi covid-19 za mikropoduzetnike
Mladen Jakoović, proćelnik UO za gospodarstvo Varaždinske županije

U Varaždinskoj županiji od petka, 15. svibnja aktivna je nova mjera pomoći mikropoduzetnicima. Riječ je o zajmovima za obrtna sredstva za koje Županija daje do 70 posto jamstva. Na raspisani natječaj mogu se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro-poduzetnici s područja Varaždinske županije koji imaju do 10 zaposlenih.

Riječ je o kreditnoj liniji ukupnog volumena od 3,5 milijuna kuna, a svaki mikropoduzetnik će moći dobiti zajam do 50.000 kuna, uz rok otplate do dvije godine i poček od tri mjeseca, tijkom kojeg će županija financirati kamate.

Realizacija putem Hrvatske poštanske banke

“Nesumnjivo je da će sredstva biti iskorištena u kratkom roku zato što je ovo jedina takva kreditna linija u Hrvatskoj. Županija daje 70 posto garancija, čime su rizici banaka znatno smanjeni. Nakon što mi potvrdimo da je riječ o tvrtkama koje trebaju zajam i zadovoljavaju uvjete, kontrolu financijskog aspekta provest će Hrvatska poštanska banka, kojoj zahvaljujemo na suradnji”, rekao je župan Radimir Čačić.

Dodao je da traju intenzivni pregovori s državom s kojom se pokušava realizirati da i oni djelomično sudjeluju u jamstvima jer su potrebe za obrtnim sredstvima daleko veće.

“Dajemo 70 posto jamstva putem Garancijske agencije Varaždinske županije, a ostatak sredstava pokriva sam poduzetnik sa zadužnicom. Procedura će biti vrlo kratka. Zainteresirani mikropoduzetnik treba popuniti elektronički obrazac, a ostalu dokumentaciju potrebnu za realizaciju zajma dostavit će HPB-u, putem GARA-e. Napominjem da ovo nije zajam za investicijska sredstva, nego za obrtna, a interes je velik”, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak je zahvalio Varaždinskoj županiji što je uz obrtnike.

“U županiji je 2888 obrta, a od početka epidemije koronavirusa nije izgubljen niti jedan i vlasnici nisu otpuštali svoje ljude. Varaždinska županija je bila prva na liniji pomoći, a bespovratnih 3.000 i 5.000 kuna puno im je značilo jer su tek sada počeli raditi. Naši obrti nisu veliki, ali su izdržljivi i čvrsti, tako da zahvaljujem Županiji na pomoći”, istaknuo je Milak.

Za pomoć iz Fonda solidarnosti više od 700 zahtjeva

Za bespovratnu pomoć iz Fonda solidarnosti stiglo je više od 700 zahtjeva, a oko 600 ih zadovoljava uvjete. Dosad je odobreno 530 zahtjeva, a pomoć je već isplaćena za 430 obrtnika, od čega ih je 207 iz Varaždina.

“Potvrdilo se ono što smo očekivali. Grad Varaždin nije imao nikakve isplate prema obrtnicima. Drago mi je što je ta mjera pogođena u potpunosti”, rekao je župan Čačić.