Jednokratne potpore za samostalne umjetnike od 5000 kn

Stavili smo potporu od 5000 kuna. Za sada smo osigurali više od 40 milijuna kuna u kriznom fondu za različite mjere pomoći pa očekujemo da će, ovisno o broju umjetnika koji će steći uvjete za isplatu potpore, taj iznos biti i veći, rekla je ministrica kulture

165
potpore za samostalne umjetnike

Ministarstvo kulture raspisalo je natječaj za jednokratne potpore za  samostalne umjetnike koji su zbog specifičnog statusa ostali bez ikakvog prihoda u protekla dva mjeseca. Riječ je o najugroženijoj skupini umjetnika. Svi oni se, ispunjavaju li određene uvjete te uz priložen dokaz da im je zbog posebnih okolnosti bilo onemogućeno obavljanje umjetničke djelatnosti, mogu javiti na natječaj.

Zbog nepostojanja registra u ovom trenutku nije moguće točno reči o kojem je iznosu potpora riječ, odnosno koliko je takvih umjetnika. Prijave na natječaj za potpore za samostalne umjetnike se mogu podnijeti do 29. svibnja.

“Umjetnici će se javljati svojim matičnim strukovnim udrugama, a nakon toga, kada matične strukovneudruge provedu javne pozive i prikue podatke, Ministarstvo će sredstva prebaciti udrugama i one će isplatiti pomoć svojim članovima”, objasnila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

>>Krenula Creatives Unite – europska platforma za kreativnu industriju

>>Kreću probe i kulturna događanja na otvorenom

“Stavili smo potporu od 5000 kuna. Za sada smo osigurali više od 40 milijuna kuna u kriznom fondu za različite mjere pomoći pa očekujemo da će, ovisno o broju umjetnika koji će steći uvjete za isplatu potpore, taj iznos biti i veći. Svima nam jeu interesu da taj proces završimo u sljedeća dva tjedna i da se onda realiziraju isplate”, dodala je minsitrica.