Fiskalka – inovativno All-in-One rješenje za male i srednje poduzetnike

Fiskalka je  uređaj certificiran za prihvat kartica koji sadrži printer, fiskalnu blagajnu i opciju za platnu aplikaciju. Ima integriranu SIM karticu kojom se povezuje na internet i apsolutno je neovisna o lokaciji

377
Fiskalka
Sonja Miočić, direktorica za Komunikacije Tele2; Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2; Mario Jurišić, član Uprave PBZ Carda i Robert Penezić, direktor Monri Paymentsa

Na konferenciji za medije oredstavljena je Fiskalka – novi proizvod osmišljen u suradnji telekom operatora Tele2 Hrvatska i kartične kuće PBZ Card. Riječ je o jedinstvenom proizvodu kojim obveznici fiskalizacije dobivaju praktično i mobilno blagajničko rješenje s integriranim gotovinskim i kartičnim plaćanjem. Osim beskontaktnog kartičnog plaćanja, uređaj podržava i razne načine plaćanja mobitelom kao što su NFC te Apple Pay i Google Pay.

“Tražili smo kako možemo odgovoriti na potrebe malih i srednjih poduzetnika koji su obveznici fiskalizacije. Vodili smo se iskustvima koja smo stekli na projektu Pokućni internet u kojem smo ponudili rješenje koje je veoma jednostavno, a nudi točno ono što vam treba – konekciju u bilo kojem dijelu Hrvatske. Uključiš u struju i radi. Rješenje koje smo danas ponudili je All-in-One: Fiskalka je  uređaj certificiran za prihvat kartica, a sadrži printer, fiskalnu blagajnu i opciju za platnu aplikaciju”, rekao je predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić predstavljajući Fiskalku.

Domaće analize pokazuju da tek tri do deset posto tvrtki u trgovini i turizmu digitaliziralo svoje poslovanje, a upravo je u tim sektorima znatan udio malih i srednjih poduzetnika koji su obveznici fiskalizacije.

Sigurnost, jednostavnost i podrška

“Od početka smo bili svjesni da sam ne možemo zadovoljiti korisničku potrebu. Potražili smo partnere, a prilikom izbora izuzetno bitna nam je bila sigurnost rješenja, jednostavnost te osigurati stalnu podršku korisnicima u slučaju problema. Izuzetno mi je drago da surađujemo s PBZ Cardom kao jednom od vodećih kartičara, s Monri Paymentsom kao dokazanim providerom fiskalnih plaćanja, te s jednim od vodećih tehničkih integratora – tvrtkom BIOS ICT. Zajedno smo osigurali ne samo da korisnik dobije All-in-One- rješenje, nego da mu to rješenje omogućava sljedeći korak u digitalizaciji i da mu otvara neke nove prilike”, dodao je Pavlinić.

Fiskalka ima integriranu SIM karticu kojom se povezuje na internet i apsolutno je neovisna o lokaciji. Pavlinić je istaknuo kako je uređaj idealan za poduzetnike i obrtnike koji svoje poslovanje temelje na mobilnosti, poput servisera, prodavača na štandu ili OPG-ova koji moraju izdavati fiskalizirane računa, a nemaju pristup fiksnoj mreži.

>>Na dan Svetog Roka ostvaren rekordan iznos fiskaliziranih računa

>>Evo što se mijenja u poreznom sustavu nakon 1. siječnja 2020

Uređaj N5 SMART POS ima 5,5-inčni HD zaslon na dodir, operativni sustav Android, bateriju koja omogućava 120 sati rada i 500 transakcija te prednju i stražnju kameru. Korisnik u jednom uređaju dobije integriranu blagajnu, pisač i prihvat kartica brendova Visa i Mastercard gdje god se nalazio, bez uvjeta minimalnih transakcija i dodatnog najma uređaja.

“Bilo je puno neuspješnih pokušaja u industriji plaćanja da se ovakav integrirani uređaj plasira na tržište. Pokazali smo da je uz predani rad i suradnju s ovakvim partnerima uspjeh moguć I da možemo na tržište plasirati ovakav jedinstven uređaj koji ide u smjeru digitalizacije”, poručio je Robert Penezić, direktor Monri Paymentsa.

Iskorak u digitalnoj transformaciji

“Fiskalka je izvrstan uređaj, jedan iskorak u digitalnoj transformaciji koji imalim i srednjim poduzećima neće samo olakšati svakodnevne poslove, nego će im omogućiti da unaprijede poslovanje. U širem kontekstu vjerujem da će implementacija ovog rješenja pogurati razvoj bezgotovinskog društva, koje je po mom mišljenju neminovno, i da će iz toga za naše gospodarstvo proizaći jedan multiplikativni pozitivni efekt”, rekao je pak Mario Jurišić, član Uprave PBZ Carda.

Prema podacima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke u 2018. u Hrvatskoj je 60 posto fiskaliziranih računa plaćeno gotovinom, što predstavlja 80 posto ukupnog fiskaliziranog prometa.

Podatak o 40 posto kartičnih plaćanja je pozitivan indikator koji pokazuje da postoji veliki potencijal za razvoj beskontaktnih plaćanja, istaknuo je Mario Jurišić. Prema preliminarnim informacijama, dodao je, u 2019. kartična plaćanja su porasla za 10 posto. “Očekujemo da će projekti poput Fiskalke te beskontaktna i mobilna plaćanja potaknuti eksponencijalni rast.”

“Naši poduzetnici moraju početi prihvaćati trendove beskontaktnog plaćanja. Turistička smo zemlja, a strani potrošači navikli su plaćati karticama. Poduzetnici koji to ne prihvaćaju ograničavaju svoj potencijal za rast. Istraživanja pokazuju da kartična plaćanja povećavaju prihode”, dodao je Viktor Pavlinić.

PBZ je svoj kartični portfelj gotovo u potpunosti migrirao na beskontaktne kartice, a gotovo 75 posto svih transakcija su beskontaktna plaćanja.

“Regulativa je obvezala da kartice moraju biti beskontaktne. Sve banke moraju pokrenuti prelazak na beskontaktne kartice do 1. travnja ove godine. Banke koje još uvijek nisu na beskontaktnoj tehnologiji pokrenut će projekte, ali razdoblje migracije potrajat će još koju godinu”, zaključio je Mario Jurišić. Član Uprave PBZ Carda.