Glas poduzetnika od inicijative do udruge

Glas Poduzetnika je udruga #Mikro, #Malih i #Srednjih poduzetnika koja želi poboljšati komunikaciju svih ugroženih poduzetnika i Vlade, kao i komunikaciju s medijima, te ukazati na nužne i hitne #MJERE kako bismo sutra imali šansu ponovo dignuti poslovanje i pospješiti ekonomski oporavak

168
Udruga Glas poduzetnika

Na zahtjev članova Inicijative, 3. travnja osnovana je udruga Glas poduzetnika, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova i brži povratak ekonomskom rastu, izvijestili su iz Udruge.

Na osnivačkoj Skupštini imenovana su i tijela udruge na rok od dvije godine: predsjednik Udruge Hrvoje Bujas i izvršni direktor Dražen Oreščanin postali su legalni predstavnici.

U Upravnom odboru su: Andrej Šooš Maceljski, Berislav Marszalek, Bojan Bajgorić Šantić, Bruno Samardžić, Ivana Matić, Vedran Jakominić i Vuk Vuković. U tročlani Nadzorni odbor imenovani su Aco Momčilović, Gordana Fabijanić i Viktorija Knežević. Svi osnivači i članovi tijela Udruge su mikro, mali i srednji poduzetnici i reprezentativni su predstavnici budućih članova.

„Nakon velikog posla koji smo s mnogo entuzijazma i kontinuiranim angažmanom odradili u dva tjedna te se nametnuli kao relevantan faktor i suradnik u ovoj gospodarskoj krizi, bila je nužna formalizacija naše inicijative.“, istaknuo je povodom osnivanja predsjednik Udruge Hrvoje Bujas.

„Ova udruga nije samo glas poduzetnika, nego i naših zaposlenika, s kojima godinama dijelimo i dobro i zlo, pa tako i u ovoj krizi gdje smo inzistirali na mjerama koje bi nam omogućile očuvanje njihovih radnih mjesta.“, dodao je Bujas.

>>Inicijativa Glas poduzetnika uputila zahtjev Vladi za dodatne mjere pomoći i spas radnih mjesta

Članstvo u udruzi bit će besplatno, a svoje aktivnosti udruga će financirati donacijama. Uz glavni Glas poduzetnika će otvoriti i račun za donacije zdravstvenim djelatnicima te za zdravstvenu i sanitetsku opremu potrebnu za borbu protiv virusa COVID-19.

Više od 100.000 članova

Inicijativa Glas poduzetnika pokrenuta je putem FB grupe u drugoj polovici ožujka kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su ocijenjene nedostatnima. U manje od 15 dana okupila je više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukla veliku pozornost svojim medijskim istupima i zahtjevima prema Vladi.

Glas poduzetnika se tako u kratko vrijeme pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za gospodarski razvoj Hrvatske, što je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative.

Izvršni direktor Udruge Dražen Oreščanin naglasio je kako je osnivanje udruge tek početak zajedničkog djelovanja te kako sve članove na čelu s vodećim ljudima udruge očekuje još puno posla.

„Potrebno je osigurati brzu, efikasnu i nerestriktivnu provedbu mjera, ali i odgovoriti na brojna otvorena pitanja. Također, potrebno je osigurati da sve jedinice lokalne samouprave pruže primjerenu podršku lokalnim poduzetnicima otpisom komunalne naknade i najma za poslovne prostore i javne površine. Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama zamrzavanje kredita i leasinga na 12 mjeseci, a sve s ciljem kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovo krene.“, istaknuo je Oreščanin.

>>Vlada je pokazala zrelost, ali čeka ju veliki posao u pregovorima s bankama

Pohvalio je i vrlo brzu digitalizaciju mnoštva javnih usluga i dodao kako se u udruzi nadaju da će takvu razinu digitaliziranih usluga javni sektor zadržati i nakon završetka krize, što će poduzetnicima znatno olakšati buduće poslovanje.

Prijave za članstvo u Udruzi

Udruga je odmah započela s radom, a članovi mogu biti sve pravne osobe – poduzeća, obrti i druge udruge te fizičke osobe – prvenstveno poduzetnici i zaposlenici u malom i srednjem poduzetništvu.

Za članstvo u Udruzi Glas poduzetnika potrebno je ispuniti prijavnicu koja je dostupna na:
web stranici Udruge
• na Facebook grupi https://www.facebook.com/groups/glaspoduzetnika/