Inicijativa Glas poduzetnika uputila zahtjev Vladi za dodatne mjere pomoći i spas radnih mjesta

Glavni zahtjevi inicijative Glas poduzetnika, koja okuplja više od 5300 članova, vezani su uz tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, a koji su direktno pogođeni pandemijom koronavirusa.

433
Inicijativa Glas poduzetnika
Foto: FB Inicijative Glas poduzetnika

Inicijativa Glas Poduzetnika koja okuplja sada već više od 10.000 članova uputila je zahtjev predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću za donošenjem hitnih mjera kojima će se spasiti radna mjesta realnog sektora i pokrenuti gospodarski oporavak Hrvatske.

Glavni zahtjevi inicijative vezani su uz tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, a koji su direktno pogođeni pandemijom koronavirusa.

Zahtjevi su nastali nakon donošenja Vladinih mjera za pomoć, a uključuju oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina u trajanju od 3+3 mjeseca te moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju od 12 mjeseci.

Također, inicijativa nastoji ishoditi i trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike, a koje uključuju trajno omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati, ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva te pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke.

Postojeće mjere kao što su subvencija minimalne plaće te osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva ocijenili su pozitivnim, a za njihovu realizaciju zahtijevaju jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije.

>>Glas poduzetnika od inicijative do udruge


Zahtjevi Inicijative Glas Poduzetnika

ZAHTIJEVAMO DONOŠENJE HITNIH MJERA ZA SPAS RADNIH MJESTA REALNOG SEKTORA I KONAČNOG POKRETANJA OPORAVKA GOSPODARSTVA REPUBLIKE HRVATSKE.

Zahtijevamo da se za tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, koji su direktno njome pogođeni odnosno koji imaju značajan pad prihoda, omogući:

  1. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca
  2. Oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca
  3. Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci

Zahtijevamo i sljedeće trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike:

4. Trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati

5. Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina

6. Trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit

7. Trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva

8. Pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke

Također, slažemo se s postojećim mjerama koje su već odobrene, a za koje zahtijevamo jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije:

9. Subvencija minimalne plaće

10. Osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva.

Dodatno, predlažemo i da se razmotri mogućnost smanjenja cijena energenata.

Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva.

Ispred Inicijative Glas Poduzetnika Hrvoje Bujas, Dražen Oreščanin, Berislav Marszalek, Gordana Fabijanić


Inicijativa Glas Poduzetnika

Inicijativa “Glas Poduzetnika” okupljena u facebook grupi je inicijativa prvenstveno #Mikro, #Malih i #Srednjih poduzetnika koja zeli poboljsati komunikaciju prvenstveno svih ugrozenih Poduzetnika i Vlade, kao i komunikaciju sa medijima, te ukazati na nuzne i hitne #MJERE kako bismo sutra imali sansu ponovo dignuti poslovanje i pospjesiti ekonomski oporavak.

Ukoliko podržavate ovu Inicijativu, možete upisati svoju tvrtku ili obrt na popis tvrtki koje podržavaju Inicijativu putem linka http://tiny.cc/Upis_Glas_Poduzetnika.

Sve objave možete pratiti i na facebook stranici Glas Poduzetnika.