Vlada je pokazala zrelost, ali čeka ju veliki posao u pregovorima s bankama

U Glasu poduzetnika zadovoljni su drugim paketom mjera, ali poručuju da Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama da se krediti i leasinzi zamrznu na 12 mjeseci, kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovo krene

188
Glas poduzetnika
Dražen Oreščanin

Nakon Vladine objave prijedloga mjera inicijativa Glas poduzetnika reagirala je priopćenjem u kojem navodi da su u Inicijativi “vrlo zadovoljni drugim paketom mjera za gospodarstvo koje je predstavila Vlada na tiskovnoj konferenciji u četvrtak”.

>>Plenković: Potpora za očuvanje radnih mjesta 4000 kn, plaćanje PDV-a po naplati

“Mjere su u skladu sa zahtjevima koje smo inicijalno definirali i poslali Vladi, a pozdravljamo i najavljene mjere štednje i smanjenja javne potrošnje. Ovim potezom je Vlada pokazala zrelost i spremnost da omogući podršku privatnom sektoru da prebrodi ovu veliku krizu”, navodi se u priopćenju.

Što je s parafiskalnim nametima

Glas poduzetnika navodi kako je ostalo nejasno što je s parafiskalnim nametima te da pretpostavljaju da će i oni biti obuhvaćeni otpisom  obveza. “Vjerujemo da će to biti u potpunosti razjašnjeno sutra”, poručuju iz Inicijative.

Podsjećaju kako je, također, potrebno osigurati da sve jedinice lokalne samouprave pruže primjerenu podršku lokalnim poduzetnicima otpisom komunalne naknade i najma za poslovne prostore i javne površine te da Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama da se krediti i leasinzi zamrznu na 12 mjeseci, kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovo krene.

“Ovo je tek početak zajedničke borbe, još je puno posla ispred nas. Potrebno je osigurati brzu, efikasnu i nerestriktivnu provedbu mjera. Ima još dosta otvorenih pitanja koja trebaju odgovore. Što je s tvrtkama koje su u ožujku mislile da neće moći zadržati radnike s mjerama iz prvog paketa, mogu li ih vratiti na posao i prijaviti se za potporu? Što je sa sezonskim obrtima, prvenstveno u turizmu, koji su u ovom periodu zatvoreni? Ova i druga otvorena pitanja ćemo s Vladom adresirati u sljedećem periodu”, navodi Glas poduzetnika u priopćenju koje potpisuje Dražen Oreščanin.

Dobri i loši primjeri lokalnih samouprava

O mjerama loklane samouprave i zamrzavanju kreditnih i leasing obveza u ime Glasa poduzetnika govorili su Hrvoje Bujas i Dražen Oreščanin na internetskoj konferenciji održanoj u četvrtak prije podne.

“Imamo dobrih primjera koji su javno objavljeni, ali imamo i loših primjera o kojima nam javljaju naši članovi s terena”, rekao je Oreščanin. Kao loš primjer naveo je općinu Buje, čiji načelnik tvrdi da se po zakonu – koji je davno izmjenjen – komunalna naknada ne može oprostiti.

Istaknuo je da bi razina ukidanja komunalne naknade i najma prostora koji su vlasništvu gradova, općina i županija trebala biti ravnomjerna i usklađena između jedinica lokalne samuuprave.

>>Inicijativa Glas poduzetnika uputila zahtjev Vladi za dodatne mjere pomoći i spas radnih mjesta

Provedba mjera i kriteriji

“Nakon što drugi set mjera bude donesen, bitna je provedba tih mjera. Bitni su kriteriji, a ono na čemu mi insistiramo od početka je da ti kriteriji moraju biti jednostavni za primjenu, da budu afirmativni, da se ne uvode nikakve restrikcije zbog kojih bi netko tko je potencijalno u problemima mogao ostati bez potpore koja mu je potrebna. Također, važno je da se svaka zloporaba tih mjera naknadno rigorozno kažnjava“, poručio je Dražen Oreščanin.

Hrvoje Bujas rekao je pak kako Glas poduzetnika dnevno dobiva desetke primjera loše prakse i neadekvatnih mjera: “Očigledno da nije dovoljno donijeti samo kvalitetne i odgovarajuće mjere. Potrebno je kvalitetno ih implementirati. Zato smo i predložili osnivanje kriznog gospodarskog stožera, pa može se on zvati i savjetom, ali bitno je da uz adekvatne mjere isti bude zadužen za provedbu samih mjera”

“Zašto je to bitno? Ako imate jedno centralno mjesto na koje će dolaziti svi problemi koji se događaju pri implementaciji mjera, onda možete reagirati. Na primjer, ako na otoku Kapriju nemate niti jedan brod vezan na pomorskom dobru, odakle pravo županiji da naplaćuje koncesiju? Naravno da se oslobađanje mora donositi i na takve slučajeve. Isto vrijedi za općine i gradove.

Svaki grad i svaka općina ima svoj verziju provedbe zakona i mjera. Pa valjda mjere moraju vrijediti jednako za cijelu državu! I na otoku Pagu, u Šibeniku ili Zagrebu”, rekao je Bujas.

“Provedba je jako bitna i mora biti centralizirana na jednom mjestu. Ne može se desiti da se korisnici mjera javljaju  HZZ-u, FINA-i, gradu, županiji, jednom minsitarstvu, drugom  ministartvu…Kao što postoji stranica koronavirus.hr, tako mora postojati centralno mjesto gdje će se dobiti informacija kako se realizira mjera u svakom segmentu”, poručio je Bujas.

Zamrznuti obveze prema bankama i leasing kućama na 12 mjeseci

“Važno je također da se krediti i obveze na temelju leasinga zamrznu na godinu dana, što znači da nema otplate rata ni obračuna kamata, jer ima jako puno djelatnosti koje su intenzivno izložene lizingu. Zamrzavanje na 12 mjeseci omogućit će da cijelo gospodarstvo lakše prodiše nakon što završi kriza. Na tome ćemo insistirati”, rekao je Dražen Oreščanin na konferenciji za medije te dodao kako vjeruju da Vlada u pregovorima s bankama ide u dobrom smjeru.

A Hrvoje Bujas poručio je da Glas poduzetnika nastavlja dalje bez obzira na to kakve će mjere Vlada predložiti. “Očito postoji jasan prostor za sve one čiji se glas danas ne čuje: za mikro, male i srednje poduzetnike, zaposlenike u privatnom sektoru i obrtnike”.

“Sljedeći korak bit će udruga Glas poduzetnika“, najavio je Hrvoje Bujas.

>>Glas poduzetnika od inicijative do udruge