Grad Pula subvencionira natječaje za ugostiteljske i turističke radnike

U partnerstvu s portalom Gastroposao.eu pokrenut je pilot projekt, koji uz pomoć grada Pule, subvencionira troškove objave natječaja, ali i proaktivno djeluje na pronalaženje kvalitetnog radnog kadra za sektor turizma i ugostiteljstva

245
Grad Pula
Pulski gradonačelnik Boris Miletić i voditelj projekta Gastroposao.eu Zoran Šimunić

Na današnjoj konferenciji za medije Boris Miletić, gradonačelnik Pule, i Zoran Šimunić, voditelj projekta Gastroposao.eu predstavili su program subvencioniranja poduzetnika s područja grada Pule u pronalaženju kvalitetne radne snage u ugostiteljstvu i turizmu.

Riječ je o suradnji grada Pule i portala Gastroposao.eu – gdje će se kroz inovativne kanale podrške za poticanje zapošljavanja na jednostavan način omogućiti malim i srednjim poduzetnicima, unutar sektora ugostiteljstva i turizma, dolazak do kvalitetne radne snage Tako će se i s minimalnim ulaganjima moći aktivno uključiti na tržištu rada i lakše pronaći kvalitetnu radnu snagu, bez suvišne papirologije i birokracije.

Svrha ove suradnje je da se s jedne strane pulskim ugostiteljima maksimalno olakša dolazak do stručne radne snage, a da se s druge strane radno sposobnim djelatnicima u ugostiteljstvu pruži pravodobna i točna informacija o natječajima, i to kroz digitalne kanale koje oni koriste.

Lakše do stručne i kvalitetne radne snage

“Grad Pula prepoznao je potrebu za stvaranjem jednostavne i egzaktne mjere koja će pomoći poduzetnicima u pronalaženju kvalitetne radne snage. Svjesni smo da taj zadatak nije lak, ali smo mišljenja da ćemo na taj način direktno povećati zapošljavanje, stvoriti dobit i dohodak te podići cjelokupnu kvalitetu gastronomije” kazao je Boris Miletić, napomenuvši da je jedini uvjet da je korisnik mjere s područja grada Pule. “Očekujemo da ćemo direktno pomoći poduzetnicima sa stotinjak natječaja”

Prema informacijama iz Udruženja obrtnika, u Puli se turizmom i ugostiteljstvom bavi 227 obrta, odnosno 484 na području bivše općine Pula te je procjena da u gradu nedostaje oko 150 kvalitetnih djelatnika u toj branši, ne računajući potrebe velikih turističkih kuća koje djeluju na području grada, a koje su također značajne.

Pilot projekt

Prva faza pilot projekta je zamišljena da strukovni portal za pomoć pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmugastroposao.eu pruži svu logističku pomoć kod objave natječaja na samom portalu, kroz društvene mreže i medije, te proaktivno adresira potrebu za radnom snagom pojedinog objekta na cijelom teritoriju RH. Na natječaje se mogu prijaviti svi zainteresirani s područja grada Pule.

Unutar pilota grad Pula subvencionira 90% vrijednosti pojedinog natječaja, dok će poduzetnici sudjelovati sa 100,00 kn u troškovima – ovim pristupom se pomaže ugostiteljima, posebice u SME dijelu jer mali poduzetnici teže mogu odvajati znatna sredstva za objavu natječaja.

Projekt Gastroposao.eu, koji su razvili Gastronomadi, sufinanciran je u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II, Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 178.938,29 eura.

Gastronomadi su okupljeni u gurmansku zajednicu više od 10 godina s ciljem unapređenja ugostiteljske i gastronomske ponude, a njihov portal Gastroposao.eu omogućava da se po prvi put seriozno spajaju profesionalci i njihove potrebe – s jedne strane vlasnici i voditelji objekata, a s druge strane kuhari, konobari, pizzajoli, slastičari, sommelieri…

Onaj tko ne traži posao ili djelatnika danas, ne znači da to neće morati već – sutra. Naš je cilj i misija olakšati tu turbulentnu svakodnevicu. Cilj ovog pilot projekta je potvrditi tezu da se i u Republici Hrvatskoj može dobro raditi i zarađivati.

Projekt ima i financijsku, materijalnu i društvenu aplikaciju u čemu će se kroz ovaj program zaposliti naše sugrađane, sve neodlučne, ali i mlade snage iz svih dijelova Republike Hrvatske – što ćeš bolje nego raditi u Puli, dobivati dobru plaću, imati osiguran smještaj i još bolje uživati u multikulturalnoj sredini. Vjerujemo da će ovaj projekt potvrditi tezu da je bolje raditi „doma“ – zaključuje gradonačelnik g. Boris Miletić.