Horvat najavio ukidanje poreza i doprinosa na potporu za očuvanje radnih mjesta

Ministar financija Zdravko Marić priprema set mjera kojima će se ukinuti porezi i doprinosi na potpore za očuvanje radnih mjesta, a razmišlja se i o jačem stimuliranju tvrtki da zadrže radnike

174
set mjera za pomoć gospodarstvu

Na sjednici u četvrtak Vlada će prihvatiti novi radnih mjesta set mjera za pomoć gospodarstvu, najavio je na Hrvatskom radiju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

“Idemo u drugi set mjera kojima će veliki dio nepotrebnih plaćanja koja u ovom trenutku još uvijek postoje biti stavljen izvan snage. Ministarstvo gospodarstva predložit će ukidanje plaćanja dvadeset najvećih parafisklanih nameta”, rekao je Horvat.

Dodao je da ministar financija Zdravko Marić priprema set mjera kojima će se ukinuti porezi i doprinosi na potpore za očuvanje radnih mjesta te da se razmišlja o jačem stimuliranju tvrtki da zadrže radnike te destimuliranju slanja na Hrvatski zavod za zapošljavanje.

“U ovom trenutku rade se posljednje analize, definiraju se potrebni akti. Blada bi na sjednici uetvrtak trebala prihvatiti drugi set mjera.”

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo zaprimila je do sada 286 zahtjeva za kredite namijenjene održavanju likvidnosti zbog poteškoća u poslovanju uzrkovanih pandemijom bolesti COVID-19. Prihvaćeno je 111 zahtjeva, a tjekom dana se očekuje potpisivanje prvih 11 ugovora, rekao je također ministar Horvat.

Riječ je o mikro zajmovima za održavanje likvidnosti u iznosu od 1000 do 25.000 eura, uz jednostavnu dokumentaciju i brzo odobravanje.

Horvat je najavio kako bi prva sjednica Savjeta za gospodarstvo mogla biti održana već ovog tjedna. Savjet neće utjecati na Vladine odluke, ali okupit će ekonomske analitičare, akademsku zajednicu te poduzetnike na koje se te mjere odnose