Horvat: Parafiskalni nameti na sjednici Vlade najkasnije za 14 dana

Da nije bilo epidemije, zaključak o 15-postotnom smanjenju gotovo svih parafiskalnh nameta, što obuhvaća prvenstveno drastično rezanje 20 najvećih koji čine gotovo 90 posto u ukupnom iznosu plaćenih nameta, bio bi 15. ožujka na sjednici Vlade

278

Najnoviji set mjera za pomoć gospodarstvu koji predlaže Vlada dobio je podršku poduzetničkih udruga i inicijativa, ali neki od njih podsjećaju da je ostalo otvoreno pitanje neporeznih davanja i parafiskalnih nameta. Njihovo smanjivanje bilo je najavljeno za ovo proljeće, ali za sada takva odluka nije donesena.

O parafiskalnim nametima i poreznim davanjima govorio je ministar poduzetništva, rada i obrta Darko Horvat gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji U mreži prvog.

Ministar je rekao kako je u posljednjih šest mjeseci u registar parafiskalnih nameta i neporeznih davanja upisano “448 nameta koji jesu ili nisu dio proračuna države ili jedinica lokalne uprave i samouprave”, ali da to nije konačan broj. Neke od njih plaća tek petnaestak poduzetnika u Republici Hrvatskoj koji se bave specifičnim djelatnostima, a neke plaćaju svi građani i svi poduzetnici.

“Mislim da bismo napravili veliku zbrku da smo prijedlog o parafiskalnim nametima i neporeznim davanjima predstavili na ovoj sjednici Vlade”, rekao je Horvat. “Bili smo spremni za prvi korak, a to je 15-postotno smanjenje gotovo svih parafiskalnih nameta, što obuhvaća prvenstveno drastično rezanje dvadeset najvećih koji čine gotovo 90 posto u ukupnom iznosu plaćenih nameta. Da nije bilo epidemije, takav zaključak bio bi 15. ožujka na sjednici Vlade. No, u ovom trenutku mi ne možemo doći na sjednicu Vlade s prijedlogom postupnog smanjenja.”

Ažurirani plan, napravljen nakon nove analize, ide prema jačem smanjenju i ukidanju dijela neporeznih davanja i parafiskalnih davanja dodao je ministar Horvat.

“Kroz međuresornu suradnju želim postići konsenzus svih resora i svih ministara kako bismo na sljedeću, ili najkasnije na sjednicu Vade koja će biti za 14 dana, iznijeli odgovarajući prijedlog koji će biti pozdravljen od građana i od poduzetnika na isti način kao što je pozdravljen ovaj set gospodarskih mera”, poručio je Horvat.