HUP pozdravlja nove mjere, ali podsjeća na parafiskalne namete

Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke: mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum, poručuje Hrvatska udruga poslodavaca

33
nove mjere pomoći gospodarstvu

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je Vlada RH uvažila prijedloge HUP-a, a posebno što je prihvatila prijedlog o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa. Poslodavci navode kako je pohvalno i uvažavanje oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa za one koji ne rade, odnosno djelomično smanjivanje za ostale.

>>Plenković: Potpora za očuvanje radnih mjesta 4000 kn, plaćanje PDV-a po naplati

>>Vlada je pokazala zrelost, ali čeka ju veliki posao u pregovorima s bankama

“Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke: mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum. Očekujemo da se i parafiskalni nameti što prije ukinu ili smanje jer također značajno opterećuju poslovanje”, poručuje HUP u priopćenju koje potpisuje direktor Davor Majetić.

HUP je u utorak uputio poziv jedinicama lokalne vlasti da i oni pomognu gdje god mogu poduzećima na svome području.

Poslodavci pozdravljaju i najavu predsjednika Vlade o otvaranju pregovora sa sindikatima javnog sektora. Hrvatska udruga poslodavaca smatra jako važnim da se javni sektor solidarizira i da također podnese dio tereta.

“Pritom onima koji sada pojačano rade treba dati dodatne nagrade. Spremni smo na nastavak konstruktivnih razgovora unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća. Smanjivanje svih troškova poslovanja izravna je pomoć tvrtkama u zadržavanju radnika i čuvanju radnih mjesta. Pomoć gospodarstvu je jednako važna kao briga za zdravlje – moramo sačuvati gospodarstvo da bismo mogli štiti zdravlje i živote”, zaključuje se u priopćenju HUP-a.