Kako će raditi kafići nakon otvaranja unutarnjih prostora

Ugostitelji su zadovoljni otvaranjem, ali podsjećaju da je tijekom pandemije zatvoreno više od tisuću ugostiteljskih radnji. Smatraju kako radno vrijeme ne bi trebalo ovisiti o covidu

27

Nakon devet mjeseci od danas su, uz poštivanje epidemioloških mjera, otvoreni unutarnji dijelovi kafića. Mjere kojih se treba pridržavati su dezinfekcija ruku, razmak između stolova, nošenje mask do stola i na putu do toaleta te provjetravanje prostora.

Ugostitelji su zadovoljni otvaranjem, ali podsjećaju da je tijekom pandemije zatvoreno više od tisuću ugostiteljskih radnji.

“Na žalost, nismo uspjeli produžiti radno vrijeme i još uvijek traje borba za otvaranje noćnih barova i disko klubova”, rekao je Dražen Biljan iz sekcije kafe barova Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba.

Ugostitelji, dodaje, smatraju kako radno vrijeme ne bi trebalo ovisiti o covidu. “Otvorite potpuno prostore i dajte im radno vrijeme kakvo je bilo prije pandemije”, poziva Biljan u ime ugostitelja.

Preporuke HZJZ-a za rad ugostitelja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dokument nazvan ‘Preporuke za sprečavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima’.

U dokumentu se navodi kako je zbog sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

Broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta bude omogućeno 4 četvorna metra prostora. Obavijest o maksimalnom broju posjetitelja unutar zatvorenog dijela prostora mora biti jasno istaknuta na ulazu u objekt. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta
obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metra između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja.

Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja

Preporuke se odnose se na zaposlenike i posjetitelje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke svakako prije usluživanja gostiju. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno je prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake.

Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika

Osoblje treba u jutarnjim satima a prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Maske za lice

Zaposlenici moraju nositi maske za lice. U zatvorenim prostorima nošenje maski za lice za goste obvezno je pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet. Drugim riječim, maske ne moraju nositi samo dok sjede za svojim stolovima.

Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Maske je potrebno redovito mijenjati, po potrebi
tijekom jedne radne smjene.

Čišćenje i dezinfekcija prostora

Na ulazu u objekt treba posjetiteljima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku.

Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.

Prozračivanje

Redovito prozračivati sve prostore. Prozori se trebaju držati otvorenima dok su vremenski uvjeti za to povoljni, a u hladnijem periodu godine i na dane s lošijim vremenskim uvjetima prostor će se prozračivati svakih 15 minuta otvaranjem prozora.

Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju

Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje
smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.