Kupiti ili iznajmiti poslovni prostor – prednosti i nedostaci

Općenito gledano, kupnja poslovnog prostora je primjerenija za veće tvrtke, dok je za male i početničke tvrtke bolja opcija najam prostora

u 7:26 Zadnja izmjena: 14.08.2018 u 10:59
225
Kupiti ili iznajmiti poslovni prostor

Odluka o kupnji ili iznajmljivanju poslovnog prostora jedna je od najvažnijih financijskih odluka za tvrtku, bez obzira na to je li riječ o pokretanju novog posla ili širenju etabliranog poduzeća. U oba slučaja treba pažljivo razmotriti prednosti i nedostatke obiju opcija te trijezne glave donijeti odluku. Svakako treba procijeniti poslovne ciljeve poduzeća jer je to dobra polazna točka za razmatranje odluke.

Kupnja poslovnog prostora

Ako imate dovoljno kapitala za kupnju poslovnog prostora i za razvoj poslovanja, kupnja uredskog prostora može biti pametna odluka. To nije samo ulaganje u poslovanje, nego u komercijalnu nekretninu kojoj bi vrijednost mogla porasti. Nekretninu možete prodati, dajući dodanu vrijednost svojoj tvrtki. Višak prostora možete dati i u zakup kako biste generirali dodatni prihod ili pokrili mjesečnu ratu otplate.
Neke troškove koje imate kao vlasnik nekretnine možete iskoristiti za poreznu olakšicu.

Kao vlasnik prostora, ne morate brinuti hoćete li morati iseliti ako najmodavac ima druge planove za prostor u kojem se nalazite. Osim toga, možete urediti prostor po vlastitoj želji.

S druge strane, kupnja uredskog prostora zahtijeva visoke početne troškove. Osim što morate platiti sam prostor, morate platiti troškove procjene, porez na imovinu… To znači da će dio vašeg kapitala biti vezan uz imovinu.

Odgovorni ste za troškove osiguranja imovine te troškove održavanja i popravaka. To može biti veliki trošak ako stvari krenu po zlu. Umjesto da se usredotočite na osnovnu djelatnost, morate brinuti o održavanju nekretnine, a uvijek postoji rizik da će vrijednost vaše imovine pasti.

S rastom tvrtke, vaše poslovne potrebe mogu se promijeniti. Prostor koji ste kupili možda neće biti dovoljan za prilagodbu pa vlasništvo nad imovinom može postati ograničenje za rast tvrtke. Zbog preseljenja u novi prostor morat ćete imovinu prodati što nije tako jednostavno ni brzo kao što vam se možda čini.

Najam uredskog prostora

Najam poslovnog prostora omogućuje da vaše poslovanje bude agilnije, fleksibilnije i skalabilnije. Zakup vam omogućuje da pronađete lokaciju koja će vrhunski prezentirati vaš biznis te biti lako dostupna vašim klijentima i zaposlenicima. Većinu vrhunskih lokacija zauzele su tvrtke koje se bave upravljanjem
nekretninama upravo zato da bi mogle iznajmljivati prostor poduzećima.

>>Uredski prostori: Nepopunjenost u Zagrebu 4,5 posto

Budući da je najam uredskog prostora pristupačniji od kupnje, raspolagat ćete s više slobodnog kapitala koji ćete moći usmjeriti u razvoj poslovanja, obuku zaposlenika i marketing.

Odabir prostora s vrhunski dizajniranim interijerima smanjuje troškove uređenja prostora te nabave uredske opreme. Možete se brzo preseliti i odmah nastaviti poslovanje na novoj lokaciji.

Ako ste unajmili prostor, ne morate brinuti o održavanju jer je za to odgovoran vlasnik. Većina poslovnih prostora namijenjena iznajmljivanju ima i stalni nadzor, tako da ne morate brinuti ni o sigurnosti.

No problem je ako vaš najmodavac ili vlasnik prostora ima druge planove, pa zatraži da se iselite. Uz to, izloženi ste i riziku povećanja najamnine.

Obje opcije imaju prednosti i nedostatke, a svako poduzeće ima svoje zahtjeve i potrebe. Važno je prije donošenja odluke pažljivo procijeniti sve okolnosti. Također, odluku o kupnji ili najmu poslovnog prostora morate uskladiti s dugoročnim ciljevima vaše tvrtke.

Ako namjeravate kupiti uredski prostor, uobičajeno je uplatiti predujam, ovisno o uvjetima zajma. Ako prostor unajmljujete, uobičajeno je da uplatite depozit za nekoliko mjeseci. S druge strane, ako je riječ o ugovorima o dugoročnom najmu, najmodavci su spremni odreći se najamnine za nekoliko mjeseci. Ključno je odrediti koliki iznos možete izdvojiti za poslovni prostor. Neke tvrtke odluče se za kupnju komercijalne nekretnine iako nemaju sredstava ni ljudi da bi njome učinkovito upravljale.

Općenito gledano, kupnja poslovnog prostora je primjerenija za veće tvrtke, dok je za male i početničke tvrtke bolja opcija najam prostora.

Tekst je objavljen u Privrednom vjesniku od 23. srpnja 2018. (br. 4039/4040) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.