Dionica Amazona u deset godina uvećala vrijednost 23 puta

Internetski div tako nastavlja utrku za Appleom koji je nedavno probio granicu od bilijun dolara tržišne vrijednosti. Amazon je u srpnju probio granicu od 900 milijardi dolara, a s rekordnom vrijednošću dionica dosegnuoje 920 milijardi

u 8:39 Zadnja izmjena: 13.08.2018 u 11:17
334
amazon

Vrijednost dionice Amazona u četvrtak je porasla 0,64 posto dosegnuvši povijesni rekord od 1898,52 dolara. Internetski div tako nastavlja utrku za Appleom koji je nedavno probio granicu od bilijun dolara tržišne vrijednosti. Amazon je u srpnju probio granicu od 900 milijardi dolara, a s rekordnom vrijednošću dionica dosegnuo je 920 milijardi.

To su dobre vijesti za investitore, pogotovo za one koji su rano kupili Amazonove dionice. Ako ste početkom kolovoza 2008. uložili tisuću dolara u ovu kompaniju, vrijednost vašeg ulaganja porasla je više od 23 puta – uz rekordnu vrijednosti dionice u četvrtak 9. kolovoza imali biste 23.581,20 dolara, izračunao je CNBC.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2010. uložili u IPO kompanije Tesla

>>Znate li koliko biste zaradili da ste prije deset godina uložili u Apple

No, promjenljivost burze iskalazala se već u petak kada je Amazon izgubio dobiveno prethodnog dana i vrijednost dionice vratila se na 1886,30 dolara, a tržišna kapitalizacija pala je na oko 910 milijardi dolara. Zbog toga treba ulagače podsjetiti na oprez zbog voaltilnosti tržišta, jer dobri rezultati u prošlosti nisu jamac da će se takvi rezultati nastaviti.

Buffet priznao da je podcijenio Bezosa

Warren Buffett, izvršni direktor investicijskog društva Berkshire Hathawa, priznao je 2017. da je podcijenio vrijednost tehnoloških dionica. “Bio sam preglup da to shvatim. Nisam mislio da bi [Bezos] mogao uspjeti…”. Referirajući se na Amazonov uspjeh, Buffett je rekao da je “doista podcijenio briljantnu realizaciju” Amazona i ocjenio je Bezosa kao “najznačajniju poslovnu osobu našeg doba”.

Amazonova usluga Prime, koja korisnicima omogućava pristup stremingu videa, muzici, besplatnu dostavu te niz drugih specifičnih Amazonovih usluga, u svibnju je poskupjela s 99 na 119 dolara godišnje, dosegnula je 100 milijuna korisnika širom svijeta,