Marić o potporama ugostiteljima: Sve ima svoj vijek trajanja

"Dali smo tri mjeseca za prilagodbu svima kroz horizontalne mjere, a ugostiteljima smo mjere potpore produžili kako bismo im omogućili očuvanje radnih mjesta. Ali to ima određene financijske posljedice", kaže ministar financija Zdravko Marić

192
novo izdanje međunarodnih obveznica
Ministar financija Zdravko Marić

Ugostitelji upozoravaju da neće izdržati do sljedeće sezone, no ministar financija Zdravko Marić odgovara da sve ima svoj vijek trajanja pa tako i potpore za očuvanje radnih mjesta.

“Država i Vlada učinile su nešto što je do jučer bilo nezamislivo. Neke mjere nismo imali ni u primisli – da ćemo otpisivati poreze, izravno isplaćivati potpore za plaće i za očuvanje radnih mjesta – pa smo ipak to napravili. No, puno puta smo rekli da sve ima svoj vijek trajanja. Ne zato što mi to ne želimo, nego zato što postoje fiskalna i proračunska ograničenja”, rekao je Marić.

Dodao je kako ostaju potpore za skraćeno radno vrijeme za koje je financiranje osigurano. “Na rashodnoj strani ta mjera nije bila u rebalansu. Ona je dodatni rashod koji nismo originalno planirali.”

Spustiti lopticu na zemlju

“Sve radimo u skladu s mogućnostima, bez obzira utječemo li na tržište rada izravno ili neizravno. Nekoliko puta sam proteklih dana u javnim obraćanjima rekao da trebamo svi spustiti lopticu na tlo kada govorimo o vrućoj jeseni ili valu otpuštanja. O tome trebamo razgovarati racionalno, bez ikakvog uljepšavanja stvari: trezveno jasno i odgovorno. Znate i sami koliku ulogu u ekonomiji i gospodarstvu ima taj psihološki moment”, poručio je ministar.

Ponovio je da je Hrvatska, “kao i mnoge druge zemlje”,  pala za 15 posto u drugom tromjesečju. “Situacija je izazovna, ali imamo određene mjere koje smo stavili u funkciju. Tu je i plan i fond oporavka na kojem svi skupa moramo raditi. Pozivam sve zainteresirane, ne samo centralnu i lokalnu državu, nego gospodarstvenike i socijalne partnere, da zajedno idemo kroz ovu krizu jer je samo tako možemo pobijediti.“

Na pitanje kako da racionalno razmišljaju ugostitelji kojima nitko ne želi doći u kafić popiti kavu, ministar Marić odgovorio je da se „svi moramo prilagoditi danim okolnostima“.

“Ni mi kao vlada nismo mogli predvidjeti koronavirus. On je došao i nastala je pandemija. Sukladno tome se svi moramo prilagoditi. Mi smo dali tri mjeseca za prilagodbu svima kroz horizontalne mjere, a ugostiteljima smo mjere potpore produžili kako bismo im omogućili očuvanje radnih mjesta. Ali to ima određene financijske posljedice. Nema ni jedne zemlje koja to može neograničeno financirati“, zaključio je ministar financija Zdravko Marić.