Prodaja građevinske opreme na globalnoj razini pada za 16 posto

Slika bi bila mnogo gora da nije Kine u kojoj je prodaja građevinske opreme od travnja znatno porasla. Ako se isključe kieski podaci, prodaja na globalnoj razini past će ove godine za 27 posto u odnosu na prethodnu 2019. godinu

45
prodaja građevinske opreme

Zbog pandemije Covida-19 prodaja građevinske opreme će ove godine zabilježiti pad u gotovo svim zemljama svijeta, a očekuje se da će na globalnoj razini pasti za 16 posto. Slika bi bila mnogo gora da nije Kine, izvještava tvrtka za istraživanje i analizu tržišta Off-Highway Research.

Potrošnja u Kini porasti će prema prognozama za 14 posto čime bi prodaja na kineskom tržištu dosegla najvišu vrijednost od prethodnog uspješnog razdoblja 2010-2011. Prije izbijanja pandemije očekivalo se da će prodaja u Kini u 2020. pasti nakon što prođe ciklički vrhunac.

“Kinesko tržište zabilježilo je od travnja izuzetan rast i to će sigurno ublažiti udarac na globalnoj razini. Predviđamo lagani pad u 2021. godini, ali imamo u vidu dugu i bolnu recesiju koja je uslijedila nakon procvata 2010-11. Nadam se da su povijesne pouke uzete u obzir”, rekao je direktor tvrtke Off-Highway Research Chris Sleight.

Ako se kineski podaci zanemare, globalni utjecaj pandemije je znatno jači: prodaja će pasti za 27 posto u usporedbi s 2020. To je najniža razina od 2010. godine. No, Off-Highway Research očekuje rast u 2021. godini. godine.

“Prognoze se temelje na dvije ključne pretpostavke”, tumači Sleight.

“Prvo, pretpostavljamo da je najgora pandemija Covid-19 iza nas i da će, ako postoji drugi val na sjevernoj hemisferi zimi, mjere za borbu s njom biti mnogo preciznije usmjerene nego što je to bilo u prilikom potpunog zatvaranja gospodarstva ovog proljeća.

Drugo, pretpostavljamo da će politički odgovor vlada ostati inteligentan i poticajan. Mora se pomoći održivim poduzećima u privremenim teškoćama, radna mjesta moraju se zaštititi i sada tražimo poticajnu potrošnju za oživljavanje gospodarskog rasta”, objasnio je Sleight.