Tvrtka Mihoković Metal Solutions otvorila u Pisarovini pogon vrijedan 8,5 mil. kuna

Mihoković Metal Solutions tvrtka je u obiteljskom vlasništvu, a bavi se proizvodnjom metalnih konstrukcija. Od male tvrtke prerasli su u prepoznatljivi domaći metalurški brend s više od 40 zaposlenih

u 1:58 Zadnja izmjena: 12.09.2018 u 11:06
638
Mihoković d.o.o.
Marina, Ana i Stjepan Mihoković kraj novog laserskog rezača limova i cijevi

U Poduzetničkoj zoni Pisarovina otvoren je u utorak proizvodni pogon tvrtke Mihoković d.o.o. Riječ je o projektu vrijednom 8,5 milijuna kuna koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa poticanja kompetetnosti i razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Sufinancirani iznos bio je nešto veći od 3,6 milijuna kuna.

Tvrtka Mihoković Metal Solutions je u obiteljskom vlasništvu: vodi ju Stjepan Mihoković sa suprugom Anom i troje djece. Od male tvrtke prerasli su u prepoznatljivi domaći metalurški brend s više od 40 zaposlenih.

Bavi se proizvodnjom metalnih konstrukcija i dijelova za metalne konstrukcije. Poslovanje je podijeljeno u tri glavna segmenta: proizvodi, usluge i projekti. Ima četiri proizvodne linije koje većinom plasira na domaćem tržištu, a najveći dio poslovanja čine usluge za velike tvornice.

“Pojavljujemo se kao outsourcing partneri i pružamo podršku u proizvodnji određenih dijelova proizvoda. S obzirom na to da je riječ o dugoročnoj suradnji, ulažemo u opremu i proizvodne procese”, tumači Marina Mihoković, direktorica prodaje i marketinga. “Projektni dio poslovanja ima najveći rast i podrazumijeva izradu proizvoda prema dizajnu ili crtežu partnera. Mi razrađujemo tehničke detalje, a nerijetko sudjelujemo i u razvoju proizvoda. Pratimo s metalnim konstrukcijama marketinšku, modnu, kozmetičku i IT industriju gdje se nerijetko radi o proizvodima superiorne završne obrade.”

Nagli rast potaknuo investicije

2016. počeli smo bilježiti neočekivani nagli rast. Ponestalo nam je prostornih kapaciteta u proizvodnom pogonu u Zagrebu. S obzirom na to da smo imali moderno tehnološko rješenje za proces obrade metala, odnosno za rezanje cijevi različitih oblika, odlučili smo se javiti na natječaj Kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U srpnju 2017. potpisali smo s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt povećanja prostornih kapaciteta i jačanja tehnološke opremljenosti tvrtke Mihoković.”

Rezultati projekta predstavljeni su u utorak. Novi proizvodni pogon obuhvaća zgradu površine 1100 četvornih metara te 500 četvornih metara otvorenog manipulacijskog prostora. Izvođač radova bila je zagrebačka tvtka Teh-gradnja d.o.o.

Osim nove zgrade, investicija obuhvaća i nabavu nove opreme među kojom se ističe laserski rezač limova i cijevi koji koristi fiber tehnologiju. Snaga mu je 4 kW, maksimalna dimenzija rezanja limova je 1,5×3 metra, a cijevi polumjer 250 mm. Novi rezač reže čelične, inox, aluminijske, bakrene i brončane cijevi.

Djelatnici tvrtke Mihoković Metal Solutions

Od ostale opreme nabavljen je električni viljuškar nosivosti četiri tone, vijčani kompresor s ugrađenim sušačem zraka, dizalica s vakuumskim sustavom za dizanje ploča i postavljanje na mjesto rezanja te uređaj za neprekidno napajanje.

Povećani prostorni i tehnološki kapaciteti

Realizacijom projekta povećat ćemo prostorne i tehničke kapacitete, kvalitetu rezanja i finalizaciju te skratiti rokove isporuke. Naravno, ovime se podiže i standard kvalitete proizvoda, povećava produktivnost poduzeća, a samo širenje asortimana proizvoda i usluga znači i otvaranje novih radnih mjesta“, rekao je tehnički direktor Stjepan Mihoković.

Marina Mihoković nadopunuila je to brojkama: prostorni i tehnološki kapaciteti povećani su 58 posto, produktivnost 15 posto, efikasnost procesa rezanja metala povećana je 40 posto, prihodi od izvoza 30 posto te je povećan stupanj energetske učinkovitosti i zašite okoliša.

Otvaranju pogona tvrtke Mihoković prisustvovali su pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić sa zamjenicom Šteficom Radinić.

Tomo Kovačić, načelnik općine Pisarovina, zahvalio je obitelji Mihoković što je odabrala Poslovnu zonu Pisarovina za mjesto svog poslovanja i djelovanja. Podsjetio je da je Poslovna zona Pisarovina  osnovana 2005. godine, obuhvaća nešto više od sto hektara, a pogon tvrtke Mihoković je jedanaesti pogon u njoj. Kovačić je najavio još dva projekta u poslovnoj zoni koji bi trebali biti ubrzo realizirani te izrazio nadu da će tim putem krenuti i desetak investitora koji su već kupili zemljište kako bi uspostavili proizvodnju na području Pisarovine.

“Znam da ste svi vi koji ste kretali u nove investicije bijesni zbog spore administracije prilikom rješvanja stvari koje su vam neophodne da biste pokrenuli proizvodnju, no moram reći da se hrvatska država u tom smilsu u posljednje vrijeme ipak pokrenula u smislu brzine i kvalitete podrške novim investicijama, a mi kao lokalna i regionalna samouprava to činimo već niz godina”, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.